Cliënten van Lunet in Geldrop geven weesfietsen een tweede leven
GELDROP - Bij dagbesteding Het Laar in Geldrop worden weesfietsen door cliënten van Lunet opgeknapt. De fietsen, die door hun eigenaren zijn achtergelaten, worden verkocht of geschonken aan een goed doel. De fietsenmakerij bestaat tien jaar en Michael van den Burg is sinds de oprichting begeleider.
,,Ik draag eraan bij dat de planeet niet naar de Filistijnen gaat”, is Bram van Campfort, cliënt bij Lunet, van mening. ,,Door de fietsen te recyclen is er minder afval. En dat is heel belangrijk.” Van Campfort werkt zo’n jaar of vijf in de fietsenmakerij Het Laar, nadat hij lang thuis zat en niets te doen had.
Het is mooi om te zien dat een fiets het weer goed doet
Voor het opknappen van fietsen komt hij graag zijn bed uit . Dat doet hij samen met zijn collega’s, waaronder Wesley Jarec en Keagan van de Kallen. ,,Het is mooi om te zien dat een fiets het weer goed doet”, vinden ze. Vaak verwijderen ze ook nog roest om de fiets meer aanzien te geven.
Drie maanden in bewaring voor het opknappen
Hun begeleider is Michael van den Burg (67), die binnenkort met pensioen gaat. ,,De weesfietsen worden door de politie bij Het Laar afgeleverd”, vertelt hij. ,,Het zijn fietsen die zijn achtergelaten door de eigenaren. Vooral bij het station staan ze regelmatig. Als er een framenummer instaat, kan ik nagaan of de fiets is gestolen. Dat komt bijna niet voor omdat mensen zelden aangifte doen. We houden ze drie maanden in bewaring en als de eigenaar binnen die tijd niet is komen opdagen, knappen we ze op.”
Het komt wel eens voor dat een fiets voor de tweede keer bij ons terechtkomt
De fietsen worden verkocht en brengen tussen de 75 en 150 euro op. ,,We verkopen er zo’n twee in de week, maar de meeste gaan naar een goed doel zoals statushouders of de Stichting Leergeld”, vertelt Van den Burg. Leergeld geeft niet alleen fietsen aan kinderen van gezinnen die krap bij kas zitten, maar ook schoolboeken en laptops. De herstelde fietsen worden voorzien van een sticker. ,,Het komt wel eens voor dat een fiets voor de tweede keer bij ons terechtkomt”, zegt Van den Burg met een glimlach.
De fietsenmakerij is tien jaar geleden opgericht door studenten als afstudeerproject. ,,Ik ben geen fietsenmaker, maar ik ben erin gerold”, zegt Van den Burg. ,,Het kost ontzettend veel geduld, maar het is altijd gezellig. We werken hard en we zijn allemaal trots op het product dat we afleveren.”
Veel oud ijzer
Zeker in het begin hebben de medewerkers bij alles hulp nodig. ,,Een linkertrapper past bijvoorbeeld niet op de plek van de rechtertrapper. Dan blijven ze maar aan de schroef draaien, ook al pakt die niet.”
Veel fietsen zijn te slecht om op te knappen en die worden uit elkaar gehaald. ,,Als oud ijzer krijgen we er wat geld voor.” Elektrische fietsen komen niet bij Het Laar terecht. ,,Meestal is de accu weg en het kost teveel, zo’n 300 euro, om die aan te schaffen. Bovendien zijn ze veel moeilijker te repareren.”
De tekst gaat verder onder de foto
Cliënten van Lunet komen in de fietsenmakerij terecht als ze aangeven dat ze het leuk vinden. Het project richt zich op de ontwikkeling van jongeren met een handicap, zodat ze deel kunnen nemen aan de maatschappij. Voordat de jongeren op de fietsenmakerij terechtkomen, is er soms al een lange weg afgelegd, omdat ze nauwelijks buiten de deur kwamen. De jongeren leren met collega’s omgaan, leren een vak en krijgen werkervaring. Dat kan leiden naar betaald werk.
Wie een weesfiets wil kopen, kan na telefonisch contact via 06-12990689 terecht bij Het Laar aan de Stationsstraat in Geldrop.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden? -
Groen beweegpark in Geldrop is geweldig, maar op appartementen en gymzalen is kritiek
GELDROP - Over een beweegpark rond het Strabrecht College in Geldrop en het in aanbouw zijnde woonzorgcentrum Heide waren de meeste inwoners op de inloopavond dinsdagavond enthousiast. Onder direct omwonenden waren echter felle tegenstanders van een nieuw te bouwen appartementencomplex en twee gymzalen voor de school. -
PREMIUM
‘Stoere activiteit’ op Rijtven; rondcrossen met elektrokarren om afval op te halen
DEURNE - Normaal werken ze in een zeer beschutte en veilige omgeving op het Rijtven in Deurne. Maar zelf willen ze graag ook fysiek aan de slag zoals andere arbeiders. Zorginstelling ORO geeft cliënten met complex gedrag nu die kans met afvalverwerkingsdienst Opgeruimd Rijtven. -
PREMIUM
Op meeste locaties met arbeidsmigranten is nog wel iets mis, maar controleurs vinden het ‘niet echt gevaarlijk’
HELMOND - Op veel adressen waar arbeidsmigranten verblijven is nog flink wat mis. Tijdens een actieweek in Oost-Brabant en Noord-Limburg bleek dat op 70 van de 91 bezochte locaties regels werden overtreden. Op 15 van die plekken waren excessen waar direct werd opgetreden of is verder onderzoek nodig. -
PREMIUM
Staking buschauffeurs in en rond Eindhoven; reiziger in het ongewis: bus komt zo.... of niet
EINDHOVEN - Vanwege een staking rijden er zaterdag veel minder bussen in en rond Eindhoven. Het gaat om het stads- en streekvervoer van vervoersbedrijf Hermes. Maar welke bussen wel en welke niet rijden is niet duidelijk.
-
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente. -
LEZERSBRIEVEN
Brieven | Burgerberaad past bij grootstedelijke ambitie | ‘Op televisie speelt FCE in de Eredivisie’
EINDHOVEN - Lezers van het ED en ed.nl kunnen een ingezonden brief sturen via Opinie@ed.nl. Hieronder een selectie van de lezersbrieven die dinsdag 17 mei in de krant verschenen. -
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’