Volledig scherm
Sporthal de Hongerman blijft speelbal in de discussie over ontwikkelingen in Nuenen-Zuid © FotoMeulenhof

Coalitie sluit compromis over Nuenen-Zuid

NUENEN - Een politieke crisis in Nuenen is afgewend omdat de coalitiepartners op hoofdlijnen overeenstemming hebben bereikt over de ontwikkelingen in Nuenen-Zuid. Er komt beperkt ruimte voor hoogbouw en er komt onderzoek naar twee alternatieve locaties voor een nieuwe sporthal. 

In besloten overleg van nagenoeg de volledige gemeenteraad en het college van B en W zijn de grootste struikelblokken woensdagavond besproken. Verschillende coalitiepartijen laten weten dat een compromis nagenoeg klaar is. 

Dorpskarakter

De verhoudingen in de coalitie werden twee weken geleden op scherp gezet omdat het machtsblok van W70 zich tegen hoogbouwplannen van CDA-wethouder Caroline van Brakel keerde. De wethouder wil vijf à zes bouwlagen toestaan aan de Vinkenhofjes. Woningcorporatie Helpt Elkander zegt dat die hoogte nodig is om er betaalbare huurwoningen te kunnen bouwen. W70 vreest dat hoogbouw het dorpskarakter van Nuenen aantast maar dat leidde tot een confrontatie met de coalitiegenoten GroenLinks, CDA en SP die het belang van extra sociale woningbouw voorop zetten.

Het voorstel van de wethouder werd op 28 maart plotseling van de agenda van de gemeenteraad gehaald omdat er meer overleg nodig was. 

Volgens het compromis komt er beperkt ruimte voor hoogbouw, tot vier of maximaal vijf bouwlagen. De hoogte van seniorencomplex Jo van Dijkhof (vijf bouwlagen) is daarbij het ijkpunt. 

Hongerman

Ook over sporthal de Hongerman is overeenstemming bereikt maar opmerkelijk genoeg staat de huidige locatie voor nieuwbouw wéér ter discussie. Draagvlak voor een dure, tijdelijke ballonhal om nieuwbouw op de huidige plek te kunnen realiseren is er niet (meer). De gemeenteraad wil eerst laten onderzoeken of er op Oude Landen of bij voetbalcub EMK een geschikte locatie is te vinden. Ook renovatie van de huidige sporthal is nog een optie. Door de voorkeurslocatie van de wethouder (de huidige plek van basisschool De Mijlpaal) gaat definitief een streep. Op die plek krijgt een groep senioren ruimte om te bouwen. 

W70-fractievoorzitter Peter van Leeuwen wil niet ingaan op de uitkomst van het besloten overleg. Het besluit kan hoogstwaarschijnlijk worden gepresenteerd in de gemeenteraadsvergadering op 25 april, zegt hij. Hij ontkent dat het voortbestaan van de coalitie in gevaar is geweest. ,,We hebben goed overleg gehad. Een dreigende coalitiebreuk is nonsens.’’

Boycot

Het overleg woensdagavond achter gesloten deuren werd geboycot door oppositiepartij D66. ,,De ontwikkelingen in Nuenen-Zuid zijn van groot belang voor heel veel inwoners. De discussie moet transparant gevoerd worden’’, motiveerde fractievoorzitter Bertje van Stiphout de afwezigheid van haar fractie.   

Fractievoorzitter Hein Kranen van coalitiepartij SP verdedigt het besloten overleg. ,,Er is resultaat geboekt. Het is goed geweest om een keer informeel te kunnen spreken.’’