Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Thinkstock

College Nuenen waarschuwt over geld: 'De hand moet mogelijk op knip'

NUENEN - Een jongerenraad, een jongerenhuiskamer en cameratoezicht op bedrijventerrein Eeneind. Het zijn allemaal wensen van de Nuenense gemeenteraad die op losse schroeven staan omdat de gemeente mogelijk moet bezuinigen.

Het Nuenense college van B en W waarschuwt dat er vermoedelijk heel weinig geld is voor de wensen die de gemeenteraad heeft ingediend. ,,Onze verwachting is dat de financiële ruimte heel beperkt is. Wij verwachten dat er keuzes gemaakt moeten worden", schrijft wethouder Joep Pernot (GroenLinks, Financiën) in een reactie.

Fanatiek en volgens een nieuwe werkwijze heeft de gemeenteraad de gewenste extraatjes voor de komende periode geïnventariseerd en twee lijstjes ingediend. In een voorstel dat de gemeenteraad binnenkort behandelt zijn de belangrijkste wensen voor de begroting van 2020 opgesomd.

De gemeenteraad vraagt onder andere om een onderzoek naar effectieve en haalbare maatregelen om het vastgoed van de gemeente te verduurzamen. Hulp voor werkloze jongeren op weg naar een betaalde baan, een jongerenraad, een jongerenhuiskamer en tijdelijk mobiel cameratoezicht op het industrieterrein zijn andere wensen die prioriteit hebben voor de gemeenteraad.

Tekort

Maar tegelijk heeft de gemeenteraad ook een somber bericht ontvangen over de financiën. Vooral door tegenvallende inkomsten uit Den Haag stevent Nuenen dit jaar af op een tekort van 4 ton. ,,Net als alle andere gemeenten hebben we een forse klap moeten incasseren", zegt de wethouder desgevraagd.

Als de uitkering uit het gemeentefonds binnenkort niet toeneemt dan moet de gemeente bezuinigen. ,,We zullen dan per omgaande ombuigingsmaatregelen voorbereiden", staat in een tussentijdse rapportage.

Met een structureel overschot op de begroting en economisch hoogtij komen bezuinigingen onverwacht. De wethouder heeft bewust niet eerder aan de handrem getrokken, zegt hij. ,,Ik vind niet dat we ieder half jaar meteen moeten ingrijpen." Pernot hoopt dat binnenkort goed nieuws komt uit Den Haag. ,,De verwachtingen zijn hooggespannen."

Onder andere berichten over een extra bijdrage voor de jeugdzorg zijn een aanwijzing dat er op korte termijn meer geld naar de gemeenten gaat. Anderzijds erkent de wethouder dat er helemaal niks zinnigs over te zeggen is. ,,Het kan twee kanten op." Het werk van de gemeenteraad is niet voor niks geweest, benadrukt hij. Bezuinigen op andere uitgaven om aan de wensen van de gemeenteraad te voldoen, is een optie. ,,Het is winst dat de wensen nu al duidelijk zijn. Het heeft positieve dingen opgeleverd. Als we weten hoe we ervoor staan, kunnen we zo een complete afweging maken voor de volgende begroting. Het is een nuttige tussenstap."