Poesjes in de opvang.
Volledig scherm
Poesjes in de opvang.

College van Geldrop-Mierlo gaat door het stof voor stichting Straatkat

GELDROP - Stichting Straatkat krijgt excuses van het college van Burgemeester en Wethouders van Geldrop-Mierlo. Het had nooit mogen gebeuren dat de vrijwilligers van Straatkat uit de beleidsnota Dierenwelzijn vernamen dat de gemeente voortaan zwerfkatten wil laten opvangen door Dierenbescherming Eindhoven, aldus het college.

Het college noemt de weerstand en de boosheid bij de stichting begrijpelijk en komt dus met welgemeende excuses. Dat betekent nog niet dat de stichting zijn werk in Geldrop-Mierlo kan blijven doen. Het college wil het liefst voor de zwerfkatten een contract met Dierenbescherming Eindhoven sluiten, maar laat nu in de beleidsnota open welke organisatie dat gaat doen. De gemeente was niet bereikbaar om vragen over de kwestie te beantwoorden. Het is niet duidelijk of de gemeenteraad of het college de uiteindelijke beslissing neemt.

Straatkat werd zeven jaar geleden opgericht om het zwerfkattenprobleem in de gemeente Geldrop-Mierlo op te lossen. De laatste jaren waren er nauwelijks meldingen meer en in de beleidsnota Dierenwelzijn kondigde het college aan om over te stappen naar Dierenbescherming Eindhoven. Dat leidde tot protesten van Straatkat tijdens de gemeenteraadsvergadering van 28 mei en tot schriftelijke vragen van Groen Links en PvdA onder andere over de houding van de gemeente naar vrijwilligers.

Het college heeft een contract bij Dierenbescherming Eindhoven voor tamme dieren. Een enkel aanspreekpunt leek beter voor het dierenwelzijn en duidelijker voor de bewoners. Bovendien zou het veel discussies voorkomen of een kat tam of verwilderd is. Dierenbescherming en Straatkat verschillen daarover vaak van mening, terwijl ze moeten samenwerken om de zwerfkatten op te vangen.