Volledig scherm
PREMIUM
Een kaart van de wijk rondom de Laan van Tolkien in de stijl van Midden-Aarde. © ED

De straten van Tolkien: Hoe Geldrop in de ban van de Ring raakte

GELDROP - Dit is het verhaal over hoe het Midden-Aarde van Tolkien ineens in Geldrop kwam te liggen. En hoe Geldrop-Mierlo zelf ook ‘In de ban van de ring’ raakte. Verslaggever Jelle Krekels ging op onderzoek.  

Niets in de wijk rondom de Laan van Tolkien doet denken aan elven, hobbits en dwergen. In de doodgewone jarennegentigwijk heersen geen koningen en er woedt geen felle strijd om een ring met magische krachten. Maar die namen. Nergens ter wereld zijn zoveel straatnamen genoemd naar de fantasiefiguren van Tolkien als in de Geldropse wijk Genoenhuis. Wie over de Laan van Tolkien rechtsaf slaat, komt via Frodo in straten als Elrond en Gloin. Bijna negentig straatnamen zijn ontleend uit de boeken van J.R.R. Tolkien, die bekendstaat als de ‘vader van de moderne fantasyliteratuur’. 

  1. Drie jonge Roemenen in Deurne opgepakt na overvallen op hoogbejaarden bij pinautomaten
    PREMIUM

    Drie jonge Roemenen in Deurne opgepakt na overvallen op hoogbejaar­den bij pinautoma­ten

    DEN BOSCH - Drie jonge Roemenen hebben volgens het Openbaar Ministerie (OM) zeker 26 keer hoogbejaarde mensen overvallen bij pinautomaten. Ze maakten honderden euro’s per keer buit. Een advocaat had een opvallend betoog: zijn cliënt kan er niks aan doen, want is als Roma opgevoed met het idee dat misdaad mag. Dat zei de advocaat vrijdagochtend bij de rechtbank in Den Bosch, tijdens een voorbereidende zitting.