Volledig scherm
De getoonde afbeelding toont nadrukkelijk niet de toekomstige situatie rondom museum Vincentre. Dit ontwerp van de uitbreiding is namelijk afgekeurd. © FotoMeulenhof

De structuurvisie 'Wereld van Van Gogh' gepresenteerd tijdens rondleiding georganiseerd door de gemeente Nuenen

NUENEN - Op 13 maart werd de structuurvisie 'De wereld van Van Gogh' gepresenteerd. Hierin de herinrichting van het 'lint' van Park tot de molen, inclusief Kloostertuin, Van Goghkerkje, park Houtrijk, Weefhuis, gemeentevijver en achterland. Inwoners droegen aan de plannen bij tijdens gesprekken in werkateliers. Afgelopen zaterdag gingen rondleidingen van start waarin uitleg over de plannen werd gegeven en vragen konden worden gesteld.

Planoloog Gerard-Jan Andriessen en Village Marketeer Tanja Bröcheler van de gemeente namen geïnteresseerden mee op de route en vertelden ter plekke over de plannen aan de hand van panelen. Een aantal deelnemers was aanwonende aan het 'lint'. 

‘Kansbeeld’

De eerste stop was het Park. Voorbeeld voor de structuurvisie is de inrichting ín 1880. Veel van de huidige structuur is nog als toen, toch zouden dingen anders moeten. Het woord 'verbinding' valt en dat wordt vaak gebruikt deze middag. Er moet een betere verbinding komen tussen Klooster en Park. Ook het woord 'toegankelijk' wordt vaak gehoord. Zo moet het Klooster toegankelijker. Op de opmerking dat de muur die op het bijhorende paneel is afgebeeld hier strijdig mee lijkt, wordt geantwoord dat de afbeeldingen moeten worden gezien als een 'kansbeeld'. 

Ook de kloostertuin moet toegankelijker, het perceel tussen Kloosterstraat en Mgr. Cuytenlaan, en dus moet er verbinding komen tussen de voorkant en de achterkant van Het Klooster. De muur die is afgebeeld op het 'kansbeeld' van de kloostertuin oogt door bogen erg open en krijgt juist veel bijval.
Naast verbinding en toegankelijkheid is het verkeer een derde punt van aandacht. Dit is erg intensief. ,,Er wordt nog verkeersonderzoek gedaan. Met tellingen en bewegingen. De structuurvisie dient ook ter ondersteuning van de mobiliteitsvisie" legt Andriessen uit. 

Verbinding moet volgens de plannen ook worden gevonden tussen Van Goghkerkje en park Houtrijk en de gebieden rond Weefhuis, gemeentevijver en het Van Goghlandschap richting de molen. Er worden tal van suggesties gedaan en mogelijkheden aangedragen. Ter antwoord werd aangegeven dat de structuurvisie een kaderdocument is. Bröcheler: ,,Het is de hoofdlijn die weergeeft 'hoe het zou kunnen worden'. Veranderingen zijn mogelijk, inwoners kunnen tot 18 april hun visie geven door een zienswijze in te dienen."

Volledig scherm
Rondleiding door de Wereld van Van Gogh in Nuenen © FotoMeulenhof
Volledig scherm
De getoonde afbeelding toont nadrukkelijk niet de toekomstige situatie rondom museum Vincentre. Dit ontwerp van de uitbreiding is namelijk afgekeurd. © FotoMeulenhof