Volledig scherm
Het echtpaar in 1959. © Miriam Van Den Nieuwenhof

Diamanten paar Leenders in Gerwen 'winkelt mooi samen hinne’

DIAMANTEN PAARGERWEN - Het is gezellig bij Mia en Noud Leenders. De koffie staat klaar en er is zelfgemaakte advocaattaart. Een liefhebberij van Mia. Bakken, koken, wecken, zult maken: ,,Als ze vroeger recepten voorlazen op de radio, schreef ik ze op. In het weekend mocht ik ze uitproberen. Als ik niks omhanden heb, sta ik aan het aanrecht.” ,,Daar heeft ze nou een mooi pensioentje van”, lacht Noud.

De kinderen waren al bijna volwassen toen ze bij een gezinsvervangend tehuis solliciteerde naar een baan als kok. ,,Ze hadden een moederfiguur nodig.” Ze bleef er vijftien jaar.

Noud was chauffeur. Hij werkte ruim twintig jaar bij wasserij Morgenlicht en daarvoor nog bij Van Gend & Loos. Bij die laatste werkte hij toen hij Mia leerde kennen, tijdens het dansen in zaal Koekoek in Lieshout. Hij kwam uit Mariahout, zij uit Gerwen. Het was niet meteen echt aan. Pas de derde keer. ,,Ze wou eigenlijk een fatsoenlijke vent”, grijnst Noud met glinsterende oogjes, ,,maar ze heeft toch mij maar genomen.” Na drie jaar verkering werd in februari 1959 getrouwd. Het stel kreeg een dochter en een zoon.

Fooi

,,De klanten bij Morgenlicht noemden mij ‘Noud van Goud’. Daar heb ik nogal wat meegemaakt. Een klant wilde dat ik iedere week kwam, dronken we koffie. Die was weduwnaar en maar alleen. Ook kreeg ik spullen en fooi toegestopt. Ik kwam overal. En dan zag ik steeds die mensen zitten op kantoor. De hele dag. Die zitten hier gevangen dacht ik dan.”

Volledig scherm
Het echtpaar anno 2019. © Miriam Van Den Nieuwenhof

Voor hun hobby’s is dit stukje krant te klein. Nu wandelt Mia nog graag. Vroeger waren dat de voetbalclub en kantinebeheer, wielrennen, kookclubs. Mia maakte koude buffetten voor bruiloften en partijen. De laatste keer was twee jaar geleden. ,,Er stond iemand op de stoep die ging trouwen en hun kok was ziek. Of ik kon invallen. Voor tachtig personen. Dat heb ik gedaan. Noud heeft de aardappels geschild. De moeder stond te huilen van dankbaarheid. Zo winkelen we mooi samen hinne”, zegt Mia tot besluit.

Zaterdag vieren Mia en Noud Leenders hun diamanten bruiloftsfeest. ,,Ik mag dan niets doen van de kinderen’’, biecht Mia op – maar of dat gaat lukken?  

  1. Drie jonge Roemenen in Deurne opgepakt na overvallen op hoogbejaarden bij pinautomaten
    PREMIUM

    Drie jonge Roemenen in Deurne opgepakt na overvallen op hoogbejaar­den bij pinautoma­ten

    DEN BOSCH - Drie jonge Roemenen hebben volgens het Openbaar Ministerie (OM) zeker 26 keer hoogbejaarde mensen overvallen bij pinautomaten. Ze maakten honderden euro’s per keer buit. Een advocaat had een opvallend betoog: zijn cliënt kan er niks aan doen, want is als Roma opgevoed met het idee dat misdaad mag. Dat zei de advocaat vrijdagochtend bij de rechtbank in Den Bosch, tijdens een voorbereidende zitting.