De Indische neushoorn is binnenkort te bewonderen in Dierenrijk
Volledig scherm
De Indische neushoorn is binnenkort te bewonderen in Dierenrijk

Dierenrijk Mierlo gaat voor neushoorns

MIERLO - Dierenrijk heeft plannen om de dierenbevolking uit te breiden met een nieuwe soort: de Indische Neushoorn. Bij de gemeente is een vergunning aangevraagd voor de bouw van een passend verblijf met riante buitenruimte. 

De dierentuin op Mierlo's grondgebied (en bereikbaar via Nuenen) wordt niet groter. Door intern schuiven op het terrein is er straks plek voor de neushoorns rechts achterin het park waar nu nog de rendieren en de oerossen rondscharrelen en hun schuilhut hebben  

Rondom wandelen

Het nieuwe neushoornverblijf wordt riant. Er komen stallen met een totale omvang van 13 bij 30 meter  met een schuin ('lessenaar’) dak van 3 tot 5 meter hoogte. Buiten komen water- en rotspartijen en een waterbassin van ruim 64 vierkante meter. Bezoekers kunnen rondom wandelen en vanaf een hoog punt naar de plek op het terrein kijken waar de dieren gevoederd worden.  De buren van de neushoorns worden de nijlgaus. De Indiase antilopen verblijven nu nog in een andere dierentuin.  De parkleiding wil de dieren van hetzelfde continent graag in elkaars buurt hebben.  Het deel met de neushoorns en de nijlgaus maakt straks deel uit van het gebied voor de Aziatische diersoorten. 

Gaas en netten

De plannen van Dierenrijk liggen ter inzage bij de gemeente Geldrop-Mierlo. Ze horen bij de vergunningaanvraag waarover uiterlijk 26 maart een beslissing genomen moet zijn. Een aanvraag was nodig omdat de plannen strijdig zijn met het bestemmingsplan. Daarin is voor Dierenrijk een maximaal bouwvolume opgenomen en met de bouw van de neushoornstal zou dat overschreden worden. Maar een woordvoerder van de gemeente wijst er op dat die overschrijding vooral te maken heeft met de aanwezigheid van de grote vogel-buitenruimte. Die telt helemaal mee als bebouwing, terwijl die natuurlijk helemaal niet zo oogt.  Hier is slechts sprake van gaas en netten.

Wanneer de neushoorns naar Dierenrijk komen,  hoeveel het er zijn en hoeveel het aanleggen van het verblijf kost, is nog niet duidelijk. Dierenrijk-eigenaar Libéma wil nog niet reageren zolang de vergunning nog niet verleend is.   

Entree van Dierenrijk.
Volledig scherm
Entree van Dierenrijk.
Entree Dierenrijk met papegaaien,
Volledig scherm
Entree Dierenrijk met papegaaien,