Volledig scherm
Uit protest tegen het centrummanagement plakten winkeliers in de Parkstraat eerder dit jaar hun gevelreclame af © FotoMeulenhof

Discussie over subsidie centrummanagement Nuenen

NUENEN - De financiering en het bestuur van het centrummanagement in Nuenen gaan mogelijk op de schop. Vanwege signalen over ontevredenheid bij een deel van de centrumondernemers wil de gemeenteraad in discussie over de subsidie en de inspraak. Diverse politieke partijen balen ervan dat de gemeente bij het centrummanagement slechts als doorgeefluik fungeert.

Een verdeelde gemeenteraad koos eind 2016 samen met de winkeliersvereniging voor een centrummanagement om het winkelhart van Nuenen levendig te houden. De stichting krijgt jaarlijks ongeveer 70.000 euro subsidie die de gemeente betaalt uit de reclamebelasting die ongeveer 130 centrumondernemers betalen. 

Onder een deel van de winkeliers heerst echter onvrede omdat centrummanager Henry van Vlerken veel meer kost dan verwacht. Ze vinden dat er te weinig geld overblijft voor de organisatie van activiteiten. Uit protest plakten enkele winkeliers in de Parkstraat begin dit jaar hun gevelreclame af. 

Hardnekkig

Een enquête die is gehouden onder centrumondernemers met een prima beoordeling van het centrummanagement heeft dan ook niet alle raadsleden overtuigd. Raadslid Monique Donkers (Combinatie) zegt dat ze meerdere winkeliers heeft gesproken die niet zo positief zijn. De droge cijfers over de dalende leegstand lijken mooi maar volgens haar nemen kantoren en restaurants de plek in van de verdwenen detailhandel. ,,We willen juist winkeliers.’’

En ook Hein Kranen (Natuurlijk Nuenen) zegt dat hij hardnekkige signalen krijgt over het functioneren van de centrummanager. Volgens hem moet de stichting een vereniging worden om de ondernemers meer inspraak te bieden. 

Compliment

Andere politieke partijen twijfelen helemaal niet over de resultaten in het dorpshart. ,,Er is hard gewerkt en er zijn goede scores behaald. Dat verdient een compliment’’, zei PvdA’er Jan Wesenbeek. ,,We moeten ons niet bemoeien met het centrummanagement. Laat ze de kans krijgen om iets op te bouwen’’, aldus Anneke Coolen (D66). 

Op verzoek van verschillende partijen komt er eind dit jaar toch een discussie over de vraag of de gemeente wil blijven functioneren als doorgeefluik.

Het plan van de ontevreden winkeliers om een nieuwe vereniging voor centrumondernemers op te richten, krijgt intussen steeds meer vorm. De betrokkenen wil echter nog niet meer kwijt. Wethouder Hetty Tindemans heeft geen bezwaar tegen het initiatief maar benadrukt wel dat alle winkeliers gewoon reclamebelasting moeten blijven betalen. 

Ook voorzitter Ton Grimberg van het centrummanagement zegt dat hij het toejuicht als ondernemers actief willen worden.  

  1. Drie jonge Roemenen in Deurne opgepakt na overvallen op hoogbejaarden bij pinautomaten
    PREMIUM

    Drie jonge Roemenen in Deurne opgepakt na overvallen op hoogbejaar­den bij pinautoma­ten

    DEN BOSCH - Drie jonge Roemenen hebben volgens het Openbaar Ministerie (OM) zeker 26 keer hoogbejaarde mensen overvallen bij pinautomaten. Ze maakten honderden euro’s per keer buit. Een advocaat had een opvallend betoog: zijn cliënt kan er niks aan doen, want is als Roma opgevoed met het idee dat misdaad mag. Dat zei de advocaat vrijdagochtend bij de rechtbank in Den Bosch, tijdens een voorbereidende zitting.