Volledig scherm
Voorzitter René Jansen van hobbycentrum de Dorpswerkplaats in Nuenen © Dave Hendriks - Foto Meulenhof

Dorpswerkplaats Nuenen gaat uitbreiden

NUENEN - Hobbycentrum de Dorpswerkplaats in het centrum van Nuenen gaat uitbreiden. Er komt een nieuwe, aparte ruimte voor de houtwerkplaats om meer plek te hebben voor de taalcursussen. 

Voorzitter René Jansen zegt dat vergunning is gevraagd voor de bouw van een nieuwe, moderne houtwerkplaats achter op het terrein van het hobbycentrum aan de Berg. De overlast door stof en geluid kan zo worden beperkt. 

De vrijkomende ruimte wil de Dorpswerkplaats inrichten als lokaal voor de taallessen waar veel belangstelling en zelfs wachtlijsten voor zijn. De leden spijkeren graag hun Engels, Duits, Frans of Spaans bij. 

Door de uitbreiding verdwijnen ook drie lelijke zeecontainers die de Dorpswerkplaats nu nog gebruikt voor opslag. Buurtbewoners hebben daarom positief gereageerd op de plannen, aldus de voorzitter. 

,,Sinds we de grond en het gebouw in erfpacht hebben van de gemeente is het de moeite waard om te investeren’’, zegt hij. 

Ledengroei

Jansen schat dat voor de uitbreiding in totaal bijna 200.000 euro nodig is (1,5 ton voor de verbouwing plus inventaris). De financiering is nog niet rond. Voor een deel komt het geld uit de eigen spaarpot, voor de rest kijkt de stichting naar de bank of de gemeente voor een lening. 

Het helpt daarbij dat het ledenaantal en dus de inkomsten in de afgelopen drie jaar enorm zijn gestegen. De dorpswerkplaats nadert de magische grens van vijfhonderd leden, een groei van meer dan tweehonderd leden in minder dan drie jaar tijd. 

Subsidie

Ook helpt mee dat de gemeente vorig jaar een draai heeft gemaakt in de slepende discussie over subsidie voor de Dorpswerkplaats. In 2018 en 2019 wees de gemeente verzoeken om subsidie af. De stichting vond dat oneerlijk omdat de ouderenorganisaties Senergiek en PVGE veel subsidie krijgen voor vergelijkbare activiteiten. 

In eerste instantie oordeelde de gemeente dat het hobbycentrum al genoeg is geholpen door de gunstige erfpachtconstructie. Later werd het argument gebruikt dat de Dorpswerkplaats een goedgevulde spaarpot en voldoende inkomsten heeft. Het eigen vermogen is bij de beoordeling voor dit jaar buiten beschouwing gelaten en de volledige aanvraag van ruim 3500 euro is toegekend. 

De Dorpswerkplaats gaat ervan uit dat de gemeente definitief ‘om’ is en dat er jaarlijks gerekend kan worden op een bijdrage.  

De gemeente was niet bereikbaar voor een reactie.