Niek Engbers, raadslid voor Groen Links: ‘Door het gebruik van de bladzuigers wordt het leefmilieu van de dieren verstoord.’
Volledig scherm
Niek Engbers, raadslid voor Groen Links: ‘Door het gebruik van de bladzuigers wordt het leefmilieu van de dieren verstoord.’ © rgbstock.com

Egels hebben last van bladzuigers

GELDROP-MIERLO - Vanwege de egels wordt er vanaf nu heel voorzichtig bladgezogen in Geldrop-Mierlo. Boze egelliefhebbers hebben vorige week de gemeente gebeld vanwege het gebruik van bladzuigers. 

Dat zuigen gebeurde op plekken waar veel egels zitten, onder andere in een bosrijke omgeving.

De egel is een beschermde diersoort. De diertjes mogen niet gevangen of gedood worden en hun holen en nesten mogen niet worden verstoord. Niek Engbers, raadslid voor Groen Links, is daarom verontwaardigd over het gebruik van de bladzuigers in de gemeente. ,,Ook als partij kregen we er veel telefoontjes over. Mensen weten waar de egels zitten en voeren ze. Door het gebruik van de bladzuigers wordt het leefmilieu van de dieren verstoord." De egels zijn nog niet in winterslaap en zitten nog niet in holen onder de grond. ,,Mensen die ze voeren zien ze niet alleen rondlopen, maar merken ook dat de bakjes worden leeggegeten", aldus Engbers.

Onderhoud

Een woordvoerder van de gemeente geeft aan dat de medewerkers van Senzer - dat het groen in de gemeente onderhoudt - het niet in de gaten hebben gehad dat ze egels verstoorden. Ze proberen dat voortaan te voorkomen.