Volledig scherm
Een archieffoto van de achterkant van het Wielewaal-winkelcentrum © FotoMeulenhof/Jean Pierre Reijnen

Eindelijk Wielewaal-deal die sloop Geldropse bouwval mogelijk maakt

GELDROP - Wooninc en Lidl zijn het eindelijk eens geworden over het tijdstip van de verkoop van het leegstaande winkelcentrum aan de Wielewaal in Geldrop. Volgens wethouder Marc Jeucken kan de sloop daarom in maart plaatsvinden. Maar Wooninc houdt toch nog een flinke slag om de arm.

Volgens de wethouder (CDA, bouwen en wonen) is het goed nieuws. De sloop van de verpauperde leegstand werd tot nu toe steeds uitgesteld omdat er geen overeenstemming was met Lidl over het moment van leveren van de grond. Onlangs nog dreigde huidig eigenaar Wooninc volgens Jeucken de hele verkoop nog af te blazen.  ,,Ik snap ook wel dat die onderhand van die grond af willen. Dus ben ik er heel blij mee dat nu dan toch is afgesproken dat kort na 3 maart, als het bestemmingsplan is vastgesteld, de transactie plaatsvindt". 

Iedereen wacht op iedereen

Wooninc heeft het Wielewaal-terrein in principe aan Lidl verkocht. Lidl wil er vanuit winkelcentrum de Coevering naartoe verhuizen. Er komt een nieuw pand (zonder bovenwoningen)  met een groot parkeerterrein, onder meer op de plek waar nu nog een garagebedrijf staat. Maar Lidl wilde pas zekerheid geven over het moment van afnemen van de grond als het nieuwe bestemmingsplan onherroepelijk is. En Wooninc wil zonder die zekerheid over de afname van de grond niet slopen. Ondanks dat de toestemming om te slopen al lang binnen is. Zo wachtte iedereen op iedereen en ondertussen bleef Braakhuizen-Noord maar zitten met een rottende plek in het hart van de wijk.

Quote

Financieel gezien loopt Lidl echt geen risico. Ook al kopen ze nu

Wethouder Marc Jeucken

Maandag wordt het nieuwe bestemmingsplan besproken in de commissie Ruimte. Op 3 maart wordt het vastgesteld in de gemeenteraad. De wethouder en Wooninc vinden dat Lidl op dat moment meer dan voldoende zekerheid heeft om het terrein te kopen. Maar Lidl was steeds afhoudend omdat tegen het nieuwe bestemmingsplan (dat vanaf 11 maart 6 weken ter inzage ligt) ook nog beroep mogelijk is bij de Raad van State. En het plan is formeel pas onherroepelijk als ook die procedure achter de rug is. Jeucken: ,,Maar zelfs al zouden bezwaarmakers nu nog naar de rechter stappen, dan kan de bouw toch van start. Financieel gezien loopt Lidl echt geen risico. Ook al kopen ze nu”.

In de loopgraven

Jeucken heeft vorige maand nog een vergeefse bemiddelingspoging gedaan. Maar toen waren Wooninc en Lidl volgens hem niet uit de loopgraven te krijgen. Maar nu is er dan toch overeenstemming, zo bevestigt Wooninc ook. Meteen na 3 maart gaat de woningbouwcorporatie in overleg over de sloop. Wel voegt de woordvoerster er aan toe dat ,,de afspraak met Lidl is dat wij de Wielewaal uiterlijk dit jaar gesloopt hebben".  Geconfronteerd met die slag om de arm zegt Jeucken dat hij bij Wooninc in ieder geval druk op de ketel zal houden: ,,De huidige staat van de panden is mij een doorn in het oog". 

Tegen het nieuwe bestemmingsplan kan alleen in beroep gegaan worden door partijen die eerder al bezwaar aantekenden. Dat waren er vier. Aan de bezwaren van twee particulieren die pal naast het plan wonen is tegemoet gekomen. Twee andere bezwaarmakers zijn Jumbo en Aldi. Die zijn tegen uitbreiding van het aantal supers in Geldrop.

Als de Lidl verhuist vanuit de Coevering en er in de Coevering een nieuwe super mag komen, betekent dat dat er per saldo in Geldrop een super bij komt. Dan zijn er 8, terwijl de gemeente zelf eerder besloot dat het er maar 7 mogen zijn. De gemeenteraad heeft die uitbreiding inmiddels al geaccepteerd. Alleen moet dit nog wel opgenomen worden in de supermarktvisie. Dat gebeurt op korte termijn.

Volledig scherm
Tekening gevel Wielewaal Lidl in Geldrop. © RV