Volledig scherm
Het Boord tussen Nuenen en Eindhoven © FotoMeulenhof

Eindhoven: Nuenen komt afspraken over maatregelen tegen sluipverkeer niet na

EINDHOVEN/NUENEN - Eindhoven verwijt buurgemeente Nuenen dat afspraken over de bestrijding van sluipverkeer niet worden nageleefd. Als het nodig is, overweegt Eindhoven daarom extra maatregelen te treffen op eigen grondgebied.  

Eindhoven en Nuenen bereikten meer dan een jaar geleden een compromis over de aanpak van het sluipverkeer ten noorden van de Sterrenlaan en de Europalaan. De afspraken werden echter vanaf het allereerste moment verschillend uitgelegd. De gemeente Eindhoven ging uit van een afsluiting van het Boord terwijl dat voor de gemeente Nuenen veel te ver gaat.

Verkeerssluizen

Twee maanden geleden kondigde de gemeente Nuenen tijdelijke maatregelen aan om de snelheid van het autoverkeer op het Boord af te remmen. Nuenen denkt aan verkeerssluizen en eventueel drempels. Over definitieve maatregelen neemt Nuenen later een beslissing. Eindhoven verwacht dat die niet eerder dan in 2021 zijn te verwachten. 

,,Wij zien dat het door u  voorgestelde pakket van maatregelen niet geheel voldoet aan de afspraken uit de gezamenlijke verklaring’’, schrijft Eindhoven in een brief aan het Nuenense college van B en W. 

Toezeggingen

Eindhoven heeft daarom besloten dat er onderzoek wordt gedaan naar de effecten van de snelheidsbeperking en herinrichting van de Kosmoslaan die eind vorig jaar is afgerond en deel uitmaakte van het compromis. ,,Mogelijk blijkt dat er aan de zijde van de gemeente Eindhoven nog aanvullende maatregelen getroffen moeten worden die recht doet aan toezeggingen aan onze inwoners zonder dat daardoor de bewoners van uw gemeente onevenredig worden getroffen’’, staat in de brief.

Waar de gemeente Eindhoven precies aan denkt, staat niet in de brief. Ook een woordvoerder wil niet vooruitlopen op de ideeën. In het verleden is gedacht aan een volledige afsluiting van de Soeterbeekseweg door maatregelen aan Eindhovense zijde. Ook minder ingrijpende maatregelen op de kruising van de Kosmoslaan met de weg richting Nuenen en Nederwetten zijn mogelijk.