Wethouder Joep Pernot
Volledig scherm
Wethouder Joep Pernot © Gemeente Nuenen

Exploitant dorpshuis Nederwetten krijgt gelijk in belastingkwestie met gemeente

NEDERWETTEN/DEN BOSCH - De Nederwettense Welzijns Stichting (Newest) heeft van de rechter gelijk gekregen in het conflict met de gemeente Nuenen over twee belastingaanslagen voor het gebruik van dorpshuis De Koppelaar. 

De rechtbank in Den Bosch is het met het bestuur van Newest eens dat de gemeente de onroerend zaakbelasting (ozb) te ruim heeft berekend. De belastingaanslagen voor 2016 en 2018 (elk ongeveer 1900 euro) zijn daarom vernietigd. 

Dorpshuis De Koppelaar is eigendom van woningcorporatie Helpt Elkander. De gemeente huurt het gebouw voor 84.000 euro per jaar en stelt het ter beschikking aan de Nederwettense Welzijns Stichting en basisschool Sint Jozef. Als een van de gebruikers moet de stichting ozb betalen. 

Gymzaal

De aanslagen die de gemeente heeft opgelegd zijn gebaseerd op het gebruik van zowel het wijk- en buurtcentrum als de gymzaal terwijl ook de school gebruikmaakt van die ruimten. En omdat de ruimten voor alle gebruikers toegankelijk zijn, klopt de berekening van de gemeente niet, bevestigde de rechter.

Newest spande de zaak aan in het belang van bijvoorbeeld de Dansmariekes, de Wettertetters, Tafeltennisvereniging Nuenen, ouderenbond KBO en de jongeren van de KPJ die een huurprijs betalen die de kosten dekt. 

Huurprijs

Penningmeester Ben Meijers is blij met de uitspraak. Door het oordeel van de rechtbank hoeft de huurprijs niet omhoog, zegt hij. 

Meijers wil met de gemeente in overleg over de verlenging van het huidige huurcontract dat in 2022 afloopt. De stichting wil gaan investeren in het gebouw maar alleen als duidelijk is hoe de huur zich de komende jaren zal ontwikkelen. Wethouder Joep Pernot (Financiën) heeft eerder geprobeerd om het contract te beëindigen om de huur te kunnen verhogen. 

De gemeente kan nog in beroep tegen de uitspraak.