Voorzitter Gerda Hekker ontvangt vrijdag bloemen voor het burgerinitiatief van het actiecomité Nuenen Zelfstandig
Volledig scherm
Voorzitter Gerda Hekker ontvangt vrijdag bloemen voor het burgerinitiatief van het actiecomité Nuenen Zelfstandig © Mark Wijdeven

Fusie Nuenen en Eindhoven definitief van de baan

DEN BOSCH – De gedwongen fusie van Nuenen met Eindhoven gaat definitief niet door. Provinciale Staten hebben dat vrijdagmiddag besloten op verzoek van het actiecomité Nuenen Zelfstandig.

Coalitiepartij SP en de voltallige oppositie stemden voor het voorstel van het burgerinitiatief om de beoogde herindeling af te blazen (32 stemmen voor, twintig stemmen tegen).

SP-fractievoorzitter Maarten Everling noemde het referendum in Nuenen vrijdag een keerpunt voor zijn partij. In oktober stemde 78 procent van de deelnemers tegen een fusie met Eindhoven. ,,We hechten grote waarde aan het referendum en accepteren de uitkomst of die nou bevalt of niet. Het volk heeft het hoogste woord. Er is een hoop onrust in Nuenen. De inwoners willen duidelijkheid en die willen we bieden.’’

Everling ontkende dat de SP een afwachtende houding heeft ingenomen om de coalitie te redden en dat de komende verkiezingen reden zijn om alsnog tegen de fusie te stemmen.

Handtekeningen

Het actiecomité Nuenen Zelfstandig verzamelde eerder dit jaar bijna 1500 handtekeningen om het omstreden fusieplan weer op de agenda te krijgen bij de provincie. Van links tot rechts was er waardering voor het burgerinitiatief in Nuenen en de betrokkenheid van de inwoners. De eindconclusie verschilde wel.

De VVD stemde tegen het afblazen van de fusie. ,,Er is niks veranderd. De bestuurscultuur en bestuurskracht van Nuenen blijven van een bedenkelijk niveau’’, zei fractievoorzitter Martijn van Gruijthuijsen van Brabants grootste partij. ,,Het is een donkere dag’’, aldus Ben Maas van coalitiegenoot PvdA.

CDA-Statenlid Marcel Deryckere concludeerde dat de provincie als een bulldozer heeft geprobeerd om Nuenen op te heffen. ,,Het proces heeft diepe sporen van wantrouwen en teleurstelling achtergelaten. Er zijn alleen maar verliezers: de provincie, de gemeente en de inwoners.’’

Gezichtsverlies

De uitkomst van het bizar en moeizaam verlopen proces betekent kort voor de verkiezingen gezichtsverlies voor D66-gedeputeerde Anne-Marie Spierings die de herindeling probeerde te verkopen. Volgens de PVV is ze slachtoffer geworden van haar eigen arrogantie. ,,Soms is een mislukking een overwinning voor de democratie’’, vatte Marco van der Wel van de Partij voor de Dieren samen. 

Spierings noemde het burgerinitiatief vrijdag in het debat nog onnodig. Volgens haar was er nog tijd om te wachten op landelijke regels voor herindelingen zoals in december was overeengekomen. De gedeputeerde is niet overtuigd dat uitstel nadelige gevolgen heeft voor Nuenen en volgens haar doorkruist het actiecomité een tot dusver zorgvuldig proces.