Volledig scherm
In Mierlo werd donderdag Heidepark heropend. © FotoMeulenhof

Gedenkstenen 'heropenen' villawijk Heidepark in Mierlo

MIERLO - Zestig jaar geleden werd de villawijk Heidepark in Mierlo geopend. Twee gedenkstenen die toen onthuld werden, zijn recent opgeknapt en gisteren opnieuw in gebruik genomen.

Daarmee werd de wijk symbolisch heropend, althans, zo voelde dat voor bewoonster Annie Koolen (91) die er de eerste keer niet bij kon zijn.

In 1959 kwam de eigenaresse van het perceel waarop Heidepark zou verrijzen, Maria Anne Henrica Verheugen-Van Hout, met het plan voor de bouw van negentien bungalows. Die kwamen er. En haar naam prijkt sindsdien op de gedenkstenen aan de Nachtegaallaan, die door de tijd onleesbaar waren geworden.

Op initiatief van bewoners zijn de stenen opgeknapt en gisteren door wethouder Hans van de Laar samen met bewoners onthuld. ,,Het is een stukje historie", zei de wethouder bij de onthulling.

Zieke kinderen

Annie Koolen is een van de eerste bewoners. Ze was dertig toen ze op 14 september 1959 haar intrek nam in een van de bungalows. ,,Ik vind het wel grappig dat de wijk nu opnieuw geopend wordt," zegt Koolen. Bij de eerste opening kon ze niet aanwezig zijn omdat allebei haar kinderen ziek waren. Nu krijgt ze dus een tweede kans.

Vrijheid

De doodlopende Nachtegaallaan ligt aan de rand van het bos en is bebouwd met vrijstaande bungalows. Dat levert veel rust op volgens Koolen. ,,Vrijheid is blijheid."

In de loop van de tijd zijn er verschillende mensen komen wonen, wat een gevarieerde samenstelling van leeftijden oplevert. Dat heeft bij Koolen nooit problemen opgeleverd. ,,Ik heb hier altijd met veel plezier gewoond. Ik ben niet van plan om nog te verkassen", zegt ze.