Volledig scherm
Sporthal De Hongerman in Nuenen © FotoMeulenhof

Geen ruimte voor nieuwbouw sporthal naast of achter Hongerman in Nuenen

NUENEN - Een nieuwe sporthal in Nuenen past niet volledig naast of achter de huidige accommodatie, zoals de gemeenteraad wenst. Huizen rondom sporthal de Hongerman staan té dichtbij om nieuwbouw volledig los van het bestaande gebouw te maken. Onderzoek door een architect in opdracht van de gemeente Nuenen heeft dat uitgewezen. Er resteren vooralsnog drie varianten waarbij de nieuwe sporthal voor een kleiner of groter deel op de huidige plek komt.  

De gemeenteraad gaf in april opdracht voor onderzoek naar nieuwbouw van de sporthal naast of achter de huidige locatie. De Nuenense binnensportverenigingen kunnen de Hongerman dan blijven gebruiken tot de nieuwe accommodatie is opgeleverd. 

Afstand

Wegens overlast mag een sporthal zeker niet binnen een afstand van 30 meter van woningen staan. Vanwege de huizen aan de Lyndakkers, Het Puyven en het Brouwersveld is nieuwbouw naast of achter de Hongerman niet mogelijk, aldus de architect. 

In de best mogelijke variant schuift de sporthal op richting het Hongermanpad en de achtertuinen van de huizen aan het Brouwersveld. Deze optie heeft als nadeel dat de sporters de huidige hal lastig kunnen blijven gebruiken en de kosten vermoedelijk hoger uitvallen.  

Actieplatform

In een andere, logische variant kunnen de sporters de huidige zaal wel blijven gebruiken en komt nieuwbouw achter het bestaande gebouw. Nadeel is de aantasting van het groen tussen tussen de Lyndakkers en de nieuwe sporthal. In de derde variant komt de nieuwbouw te dicht op de huizen aan Het Puyven.  

Het actieplatform Nuenen-Zuid gaat uit van een andere en nog strengere norm voor de afstand tussen de sporthal en huizen (minimaal 50 meter). Met dat uitgangspunt moet de Hongerman eerst gesloopt worden voordat nieuwbouw mogelijk is, concludeert het actieplatform over de drie resterende varianten. 

Ballonhal

Het Nuenense college van B en W maakt vermoedelijk in september een keuze over het vervolg. Als er geen kans is om de sporthal neer te zetten naast of achter de Hongerman dan komt een tijdelijke locatie voor de sporters weer in beeld. Een tijdelijke ballonhal werd vanwege de hoge kosten eerder afgewezen. Ook renovatie van het huidige gebouw uit 1976 is nog een optie.