Volledig scherm
© Getty Images/iStockphoto

Gehandicaptenwoongroep Nuenen valt alsnog uit elkaar door ruzie

NUENEN - Het CZ Zorgkantoor heeft hard ingegrepen bij gehandicaptenwoongroep W.I.N. in Nuenen vanwege voortdurende ruzie onder de betrokken ouders. De ouders zijn buitenspel gezet en sinds vrijdag staat een nieuwe zorgaanbieder aan het roer. 

Als gevolg van de ingreep valt de groep bewoners alsnog uit elkaar. Drie gehandicapte bewoners vertrekken, omdat hun ouders zich niet kunnen verenigen met het besluit. 

Escalatie

Het Woon Initiatief Nuenen (W.I.N.) ging in 2011 open als tehuis voor achttien gehandicapten die er zorg op maat krijgen. Hun ouders hadden het voor het zeggen. Maar al snel ontstonden spanningen. Een fundamenteel meningsverschil over de aanpak van de zorg noemen de ouders als aanleiding maar ook een escalatie van individuele conflicten speelde volgens sommigen een rol. Er tekenden zich twee kampen af. 

Voor zorgaanbieder Prisma was het conflict vorig jaar reden om te stoppen. Noodgedwongen stapte de vereniging over naar de duurdere aanbieder Careflex waardoor reserves uitgeput raakten en een faillissement dreigde. 

Compromis

In mei werd een splitsing van de vereniging aangedragen als oplossing en afsluiting van een moeilijke periode. WoondroomZorg werd gekozen als nieuwe zorgaanbieder. Het compromis heeft de rust niet teruggebracht en binnen een paar maanden vertrok ook WoondroomZorg als aanbieder. 

Als ultiem redmiddel heeft het CZ Zorgkantoor besloten de persoonsgebonden budgetten (PGB) in te trekken en over te gaan op zorg in natura waardoor de inkomsten van de oudervereniging opdrogen en het bestuur buitenspel staat. De leiding is overgedragen aan ‘s Heeren Loo, de vierde zorgaanbieder in iets meer dan een jaar tijd. 

CZ laat weten dat geen enkele aanbieder zorg wilde leveren via PGB en dat daarom is gezocht naar een aanbieder van zorg in natura.  

Elan

's Heeren Loo neemt het huurcontract voor de gemeenschappelijke ruimten van de woongroep over van de oudervereniging. Regiodirecteur Piet Yntema hoopt dat de pijnlijke en moeizame periode nu echt kan worden afgesloten en dat de gewijzigde opzet zorgt voor nieuw elan.

Yntema benadrukt dat er voor de gehandicapte bewoners zo min mogelijk verandert. Ze kunnen op hun eigen plek blijven wonen en ook personeel krijgt de kans om te blijven. De ouders verliezen wel een deel van hun invloed, bijvoorbeeld op de inzet van het personeel. 

Bestuur

Een groot deel van het bestuur van de oudervereniging is opgestapt. Ook voorzitter Desiree Straathof heeft haar functie neergelegd. Zij wil verder niet ingaan op de ontwikkelingen. 

De ouders van drie bewoners hebben besloten om weg te gaan. Er zullen nieuwe bewoners komen, aldus Yntema.