Een dode treurbeuk in het Geldropse kasteelpark. De boom heeft al wel voor nazaten gezorgd. Treurende takken hebben zich geworteld.
Volledig scherm
Een dode treurbeuk in het Geldropse kasteelpark. De boom heeft al wel voor nazaten gezorgd. Treurende takken hebben zich geworteld. © Corrie de Leeuw

Geldrop heeft mooie plannen voor kasteelpark, fietstunnels en een A67-viaduct

GELDROP - Een kasteelpark met nieuwe bomen van diverse soorten en mooie, brede paden. Twee kleurige fietstunnels bij de Kleine Dommelbruggen en een A67-viaduct waarvan je moet glimlachen. In Geldrop hebben ze mooie plannen met (deels) Brainportgeld. 

Quote

Als we niks doen staat er helemaal niks meer over 50 jaar

Jos van Lange, Stichting Landgoed Kasteel Geldrop

Het waren al langer gekoesterde plannen, maar nu diende zich een mogelijkheid aan om die in breder verband te plaatsen en er 120.000 euro mede-financiering voor te krijgen. Vandaar dat een begin gemaakt kan worden met het realiseren van de ambities met het park bij het Geldropse kasteel. Dit najaar nog wordt begonnen met de aanplant van nieuwe  bomen en het terugbrengen van de padenstructuur zoals die was in 1870 toen de Engelse landschapstuin werd aangelegd. 

Bart Klomp, beheerder van het landgoed, vertelt dat vooral de laatste twee jaar onder invloed van extreem weer veel bomen om- en doodgegaan zijn. Op zich niet zo erg, want zo komt een natuurlijk einde aan zwakke bomen. ,,Maar we moeten het park wel zo beheren dat het over 30 à 40 jaar ook nog mooi is. Als we niks doen staat er helemaal niks meer over 50 jaar", zegt voorzitter Jos van Lange van de stichting Landgoed Kasteel Geldrop.  

De zeven gemeenten in de stadsregio (Helmond, Eindhoven en de buurgemeenten) krijgen samen 750.000 euro Brainportgeld voor de verdere ontwikkeling van een fiets-kunstroute. Een route (over paden die deels al bestaan) langs bijzondere culturele plekken die stedelingen moet verleiden om op de fiets hun achterland te verkennen. Het kasteelpark in Geldrop ligt aan die route en de Geldropse fietspaden langs de Kleine Dommel en onder de A67 maken er deel van uit. 

Voedselbos en hooilandschap

Twee monumentale platanen en een mammoetboom (seguoia) in het Geldropse kasteelpark
Volledig scherm
Twee monumentale platanen en een mammoetboom (seguoia) in het Geldropse kasteelpark © Corrie de Leeuw

Voor het opknappen van het kasteelpark is 110.000 euro beschikbaar. De stichting legt er zelf 150.000 euro spaargeld bij. Maar de ambities reiken verder. Uiteindelijk is het de bedoeling om het gebied ten noorden van het kasteelpark dat begrensd wordt door de straat de Helze en door de Kleine Dommel helemaal aan te pakken. Een voedselbos moet er komen en een hooilandschap met houtwallen. Maar daarvoor is nog een grootscheepse fondsenwerving nodig. 

Van het Geldropse Brainportgeld is verder 10.000 euro bestemd voor het verfraaien van de wanden van het viaduct onder de A67 bij het Bogardeind en de twee fietstunnels bij de Kleine Dommel. Die fietstunnels vormen nu een wat minder fraai en door sommigen als onveilig ervaren onderdeel van een wél heel fraaie route door het Dommel-groen.  En de onderdoorgang van de A67 is nu  grauw en onaantrekkelijk. 

Schoolkinderen en graffitikunstenaars

De Geldropse Village Marketing-organisatie gaat schoolkinderen en graffitikunstenaars inschakelen voor het bedenken en uitwerken van de ‘murals’. De bedoeling is dat die uiterlijk in september aangebracht worden. De fietstunnels zijn dan kleurrijke onderbrekingen van de Kleine Dommelroute en het A67-viaduct is er dan een waar automobilisten en fietsers een glimlach van krijgen, aldus de gemeente-woordvoerster.