Volledig scherm
Beiaardier Mathieu Polak (midden) bijt het spits af van de Brigidaconcertenreeks in Geldrop. © Huurdeman Caspar

Geldrop in de ban van carillon

GELDROP - De Brigidaconcerten in Geldrop worden voor de vijftiende keer georganiseerd en worden steeds drukker bezocht, zodat de organisten tijdens de zaterdagconcerten inmiddels ook voor publiek spelen.

Het carillon en orgel van de Brigidakerk in het centrum van Geldrop worden komende zaterdag bespeeld door vaardige handen. Om 15.00 uur bespeelt Mathieu Polak uit Maarn het carillon en om 16.15 uur geeft Gonny van der Maten uit Soest een orgelconcert.

,,Omdat de Brigidakerk beschikt over een kwaliteitsorgel en de kerk een geweldige akoestiek heeft, kunnen we beroemde organisten aantrekken", zegt Nick van Broekhoven, secretaris van de stichting Brigida Concerten Geldrop. ,,Goede organisten bespelen graag een goed orgel voor God en de kerk." ,,Ook het carillon wordt graag bespeeld door bekende beiaardiers", vertelt Mark Jongen, koster van de Brigidakerk en lid van de werkgroep Carillon.

Het carillon is een geschenk van baronesse van Tuyll van Serooskerken aan de gemeente Geldrop. Oorspronkelijk had het 36 klokken, het is inmiddels uitgebreid naar 46. ,,De gemeente huurt de zuidelijke toren van de Brigidakerk voor het carillon en de werkgroep zorgt dat het bespeeld wordt, zodat de hele gemeente ervan kan genieten."

Tommy van Doorn uit Schijndel is de huisbeiaardier. Deze zomer wordt iedere zaterdag, behalve 31 augustus vanwege de kermis, een orgelconcert gegeven dat om 16.15 uur te beluisteren is in de Brigidakerk. Het carillon wordt vier zaterdagen bespeeld door een bekende beiaardier. Mathieu Polak (47) bijt het spits af. Vanwege de Eurosong Festivalweek speelt hij werken van componisten uit negen Europese landen. Polak werd opgeleid aan de Nederlandse Beiaardschool te Amersfoort.

Het carillonconcert is te horen voor het winkelend publiek. De echte liefhebber kan bij zuidwestenwind het beste luisteren in de kasteeltuin en bij oostenwind in de Stationsstraat. Gonny van der Maten (60) bespeelt aansluitend het orgel. Zij volgde haar orgel- en kerkmuziekopleiding aan het Sweelinck Conservatorium.

De entree van de orgelconcerten is gratis, graag een vrijwillige bijdrage na afloop.