Volledig scherm
Dakdekkers bedrijf Geeven bestaat 75 jaar. V.l.n.r. Thijs Geeven, Martien Geeven en Bjorn Geeven. © Foto van de Meulenhof/Dave Hendriks

Geldrops familiebedrijf Martien Geeven BV blijft na 75 jaar innoveren

GELDROP - Familiebedrijf Martien Geeven BV uit Geldrop bestaat 75 jaar. Dakdekkersbedrijf en Dakgotenrenovatie Martien Geeven, zo heet het bedrijf voluit. De onderneming, nu gevestigd aan het Emopad, zag het licht in september 1944.

Harrie Geeven uit Zesgehuchten stond te trappelen om aan de slag te gaan, en greep de bevrijding met beide handen aan om een eigen loodgietersbedrijf te starten. Zoon Martien ging vanaf zijn zestiende ‘mee op karwei’.

In 1977 nam hij op 23-jarige leeftijd het stokje over en zette het familiebedrijf voort. Broer Ad en zijn echtgenote Henriëtte hielpen mee met de administratie. In 2002 werd afstand gedaan van het loodgieterstak en legde het bedrijf zich volledig toe op dakbedekkingswerk.

Pensioen

Sinds vijf jaar is Martien met pensioen. Inmiddels staat de derde generatie aan het roer met zoon Bjorn en neef Thijs.

De bedrijfsnaam bleef ongewijzigd, de kenmerkende geel-rode bedrijfskleuren ook. Björn was toen al ruim 10 jaar actief in het bedrijf, Thijs maakte de overstap vanuit de houtbranche, waar hij de nodige zakelijke en commerciële ervaring heeft opgedaan.

Momenteel telt het bedrijf vijf medewerkers, en steken Bjorn en Thijs zelf ook de handen uit de mouwen. De twee neven beleefden zoals zij het zeggen een ‘vliegende start’, al was het economisch tij toen niet zo gunstig. „We zijn blijven innoveren, bijvoorbeeld met zonnepanelen. Tijden veranderen, daarin zit ook voor ons een uitdaging.”

In Geldrop heeft het bedrijf naam gemaakt door zich te verbinden aan aan voetbalvereniging Braakhuizen, en in het verleden als sponsor van het Geldrops zaalvoetbalteam.

Bjorn en Thijs: „We willen ons laten zien. We zijn een regionaal bedrijf, en dragen verenigingen een warm hart toe.”

Brede portefeuille

Opdrachten voor grote en kleine bedrijven, onderhoudsklussen voor woningbouwvereniging, of het aanleggen en vernieuwen van daken voor particulieren, het Geldrops dakdekkersbedrijf heeft een brede portefeuille. „Van dakkapel tot bedrijfshal”, zo noemt Thijs het.

„Een familiebedrijf dat 75 jaar bestaat, dat is best bijzonder”, vindt Martien. Ruim veertig jaar was hij in touw geweest voor het bedrijf, met toewijding, passie en vooral hard werken. „Ze komen het niet bij je in de brievenbus douwen hè, je moet er wat voor doen.”

Over de vloer

Moeite om te stoppen had Martien niet. „Het was mooi geweest, ik mis het niet!” Bjorn en Thijs kunnen een lach niet onderdrukken. „Drie tot vier keer in de week komt hij hier nog over de vloer.” Martien: „Maar ik bemoei me nergens mee. Een klein klusje, een pakje wegbrengen, dat doe ik wel.”