Januari vorig jaar pakte de politie een drugsbende op. Veel leden woonden in dezelfde Geldropse straat. De leider moet naar de gevangenis maar zit in Panama
Volledig scherm
Januari vorig jaar pakte de politie een drugsbende op. Veel leden woonden in dezelfde Geldropse straat. De leider moet naar de gevangenis maar zit in Panama © Fotopersburo Bert Jansen

Geldropse bendeleider zit in Panama

DEN BOSCH - Hoewel de rechtbank een man uit Geldrop woensdag linea recta de gevangenis in wilde sturen voor een celstraf van acht jaar, zit hij in Panama. Volgens zijn advocaat is hij ziek en kan niet terugvliegen.

De rechtbank ziet de man (54) als leider van een grote drugsbende, voor een groot deel bestaande uit zijn familie. Zijn broer, schoonzus, hun zoon en zijn eigen zoon zijn ook veroordeeld, net als een straatgenoot met diens vrouw en zoon. Ze opereerden vanuit Helmond. 

Vijftien verdachten werden vorig jaar januari opgepakt. Hoewel de verdenking tegen deze man het grootst was, mocht hij al snel vrij uit voorarrest wegens zijn zwakke gezondheid. Even later kwam daarom ook zijn broer (43) vrij. Die schorsing duurde tot aan het vonnis, afgelopen woensdag. De broer en de straatgenoot kregen vijf en zeven jaar cel en moesten, tot groot verdriet van familie, onmiddellijk mee met de politie. Ze hadden elk een koffertje meegenomen.

De leider zag de bui ook al hangen en besloot tot een korte laatste zon-vakantie. In Panama kreeg hij volgens advocaat Mark Nillesen een voorhoofdsholte-ontsteking en op dokterslast mag hij niet (terug) vliegen. Dat is geen toeval of vluchtpoging, bezweert de raadsman: “Hij kocht een retourtje”.

De officier van justitie Erna Vrijhoeven, die de zaak voor de rechter bracht en veertien van de vijftien mensen veroordeeld zag, neemt stappen om hem zo snel mogelijk toch in de boeien te krijgen. Nillesen ziet hem graag komen, hij wil in hoger beroep tegen de acht jaar.

De rechtbank had in het vonnis al extra aandacht gegeven aan de zwakke gezondheid van de broers. Ze merkte op dat celstraffen van acht en vijf jaar ‘hen zwaar zullen vallen’. Maar dat weegt niet op tegen de zwaarte van de feiten. De bende heeft voor miljoenen aan drugs en grondstoffen verkocht, een busje reed dagelijks door het land om bestellingen af te leveren en tonnen cash op te halen.