Het actiepamflet voor behoud van de supermarkt
Volledig scherm
Het actiepamflet voor behoud van de supermarkt © Braakhuizen-zuid

Geldropse buurt zoekt steun bij politiek voor behoud Aldi

GELDROP - Bewoners uit Braakhuizen-Zuid (Geldrop) komen maandagavond massaal naar de gemeenteraadsvergadering in Centrum Hofdael (19.30 uur). Ze hebben een handtekeningenactie gehouden voor behoud van een supermarkt in hun wijk. 

De actie startte twee weken geleden. Inmiddels heeft driekwart van de wijkbewoners een petitie getekend. De buurt hoopt te bereiken dat er in hun wijk aan het Jozefplein  een supermarkt mag blijven. Ook als de huidige super (Aldi) vertrekt. Daarvoor is het wel nodig dat de gemeenteraad terugkomt op eerder genomen besluiten. 

Leefbare wijk

De strijd  voor behoud van een supermarkt is een ook strijd voor een leefbare wijk, aldus de organisatoren van de actie. Als er geen supermarkt meer is in de toch al met leegstand kampende winkelstrip aan het Jozefplein, ligt verdere verpaupering van een toch al kwetsbare wijk op de loer, denken zij. 

De buurt heeft te maken met twee ontwikkelingen. Aan de ene kant is er het Aldi-beleid. De super wil zich vestigen aan de rand van kernen, langs uitvalswegen met ruime parkeermogelijkheid. Aan de andere kant is er het gemeentebeleid waarin bepaald is dat supermarkten zich in de dorpscentra van Geldrop en Mierlo moeten vestigen. Dit om daar publiekstrekkers te houden en de levendigheid en de levensvatbaarheid van andere detailhandel en horeca te bevorderen. 

De Braakhuizers vrezen dus niet alleen het vertrek van de Aldi; ze zijn ook bang dat er daarna geen super meer aan het Jozefplein mag komen. Met hun actie hopen ze de politiek zo ver te krijgen dat die het vestigingsbeleid voor supermarkten aanpast. 

Lidl

Het Geldropse supermarktwereldje is toch al behoorlijk in beweging. Binnenkort wordt de leegstaande winkelstrip aan de Wielewaal gesloopt. Op die plek gaat Lidl een nieuwe supermarkt bouwen. Maandag werd bekend dat de bestemmingsplanwijziging die daarvoor nodig is vanaf vrijdag zes weken ter inzage ligt bij de gemeente. De Lidl in de Coevering gaat dan dicht. De gemeenteraad vindt het voor de levensvatbaarheid van dat winkelcentrum van belang dat daar naast de Jumbo een tweede supermarkt blijft. Diezelfde politiek heeft ook bepaald dat er in Geldrop in totaal niet meer dan zeven supermarkten mogen zijn. Als Braakhuizen een super houdt, komt dat totaal op acht. 

Zo komt de nieuwe Lidl aan de Wielewaal er uit te zien.
Volledig scherm
Zo komt de nieuwe Lidl aan de Wielewaal er uit te zien. © nvt