Bedrijventerrein de Spaarpot in Geldrop.
Volledig scherm
Bedrijventerrein de Spaarpot in Geldrop. © Ronald Otter

Geldropse pallethandelaar moet opslag inperken en baalt

GELDROP - Als de pallethandel Geldrop-Logistics aan de Spaarpot in Geldrop de stapels pallets op zijn terrein voor 28 maart niet verlaagd heeft, krijgt hij van de gemeente een dwangsom opgelegd van 5000 euro per week.

Volgens de gemeente Geldrop-Mierlo voldoet het bedrijf niet aan het Bouwbesluit. Daarin is beschreven welke maatregelen er getroffen moeten worden om het risico voor het buurbedrijf Brover Bedrijfswageninrichting aanvaardbaar te houden in geval van brand. Eigenaar Ad Bloemendaal van de pallethandel heeft eerder laten uitrekenen hoe hij het moet aanpakken met de opslag. De pallets zijn inmiddels zes meter verwijderd van de perceelgrens met het bedrijf van Brover en de stapels worden verlaagd naar drie meter.

Maar volgens Brover was zijn bedrijfsgebouw daarmee nog onvoldoende beschermd. Daarover trok hij eind vorig jaar bij de gemeente aan de bel. Het is aan de gemeente om te controleren of bedrijven aan de Bouwbesluit-richtlijnen voldoen. De gemeente maakte een nieuwe berekening en daaruit bleek dat de afstand van zes meter te weinig is. Voor 28 maart moet Bloemendaal in fases zijn pallets nog 4 meter verder zetten.

Quote

Ik ga dat doen, want ik wil geen trammelant met de gemeente

Ad Bloemendaal

,,Ik ga dat doen, want ik wil geen trammelant met de gemeente", zegt Bloemendaal, ,,maar ik ben het er niet mee eens." De pallethandelaar vindt dat de verkeerde uitgangspunten gehanteerd zijn. ,,Omdat pallets zo hard branden wordt de vuurbelasting op de gevel bij de buren te groot. Maar als er brand zou zijn moeten ze ook helemaal niet op die pallets sproeien. Laat die maar branden.  Daar zit zoveel zuurstof tussen dat is zo opgebrand. Ondertussen moeten ze gewoon die gevel nathouden. Dan is er niks aan de hand."

Tweederde opslagruimte kwijt

Tussen de buurbedrijven botert al lang niet. Inmiddels heeft Bloemendaal een bouwvergunning voor een muur aangevraagd. Die zou het bedrijf Brover nog beter beschermen bij brand en bovendien kunnen de pallets dan weer dichter bij de perceelsgrens worden opgeslagen. Maar volgens Bloemendaal heeft de buurman daar bezwaar tegen gemaakt. Het pallet-familiebedrijf zit sinds 9 jaar aan de Spaarpot. Er worden met materiaal van oude pallets nieuwe gemaakt. Door de nieuwe opslag-eisen zegt Bloemendaal tweederde van zijn opslagruimte kwijt te zijn.