Volledig scherm
Cor Molenaar, Roland van Pareren, Jan van Stiphout, Peter van Dongen en Martien Jansen (vlnr) van stichting Nuenen 200. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Gemeente 200 jaar: Groen licht jubileum Nuenen

NUENEN - In alle stilte is een groep betrokken Nuenenaren al ongeveer twee jaar bezig met plannen voor de viering van het 200-jarig bestaan van de huidige gemeente Nuenen c.a., op 1 januari 2021.

Nu opheffing van de gemeente Nuenen c.a. is afgewend, mag iedereen weten dat het jubileum nadert. Met de voormalig W70-wethouders Cor Molenaar (voorzitter) en Martien Jansen (secretaris) aan het roer is begin deze maand de stichting Nuenen, Gerwen en Nederwetten 200 jaar opgericht. Op woensdag 17 april houdt de stichting in Het Klooster een bijeenkomst voor iedereen die ideeën heeft of wil bijdragen aan de viering.

Molenaar zegt dat het idee voor de jubileumviering al zeker twee jaar geleden is ontstaan. De initiatiefnemers herinnerden de gemeente aan de naderende verjaardag, maar op het gemeentehuis stond het hoofd niet naar een feestje. In de meerjarenbegroting is weliswaar 20.000 euro gereserveerd voor jubileumactiviteiten, maar vanwege de dreigende fusie met Eindhoven durfde de gemeente er nog niet over te dromen. Molenaar: ,,Ze waren er totaal niet mee bezig."

Nuenen en Gerwen vormen sinds 4 december 1300 één gemeente en rond de eeuwwisseling is daarom het 700-jarig bestaan al gevierd. Op 1 januari 1821 werd Nederwetten ingedeeld bij de gemeente en sindsdien bestaat de huidige gemeente waarvan de naam is afgekort tot Nuenen c.a. (cum annexis).

Nadat de provincie Noord-Brabant in februari een streep haalde door herindeling van de gemeente Nuenen was de tijd rijp en nodigde burgemeester Maarten Houben de initiatiefnemers uit. ,,En nu willen we volop gas geven'', aldus Molenaar. Het jubileumjaar moet een feest worden voor en door Nuenenaren en de gemeente ondersteunt. ,,Het moet uit de gemeenschap komen", aldus Jansen.

Maquette

De stichting hoopt op veel inspiratie, maar de eerste ideeën zijn al geboren. Er zijn vergevorderde plannen voor een maquette van Nuenen, Gerwen, Nederwetten, Eeneind en Opwetten in 1821.

De initiatiefnemers denken verder aan een symposium met alle kinderen die in jubileumjaar 2000 in Nuenen zijn geboren. ,,We willen graag weten wat ze sindsdien hebben gedaan, waar ze zijn terechtgekomen en hoe zij de toekomst zien", vertelt Molenaar.

In lijn met het schilderij De Aardappeleters dat Vincent van Gogh in zijn Nuenense periode schilderde, wil de stichting restaurants en koks uitdagen voor een wereldrecordpoging met zo veel mogelijk aardappelgerechten. Toneelverenigingen worden gevraagd om een musical te maken.

De 'kickoff' voor het jubileumjaar van Nuenen c.a. in Het Klooster begint woensdag om 19.30 uur.