Volledig scherm
© RvS

Gemeente bijt voor derde keer in het stof inzake overkapping in Mierlo

GELDROP-MIERLO - Geldrop-Mierlo gaat vrijwel zeker voor de derde keer nat in een rechtszaak bij de Raad van State over een dwangsom voor een te grote overkapping in Mierlo.

"We zitten hier nu voor derde keer en het is me nog steeds niet helder", zei staatsraad Gerrit Hoogvliet dinsdag over de gemeentelijke besluiten. Het gaat om een flinke overkapping in de tuin van een woning aan Loeswijk in Mierlo. Dit afdak is veertien vierkante meter groter dan mag. Het te grote gedeelte wil de gemeente gesloopt hebben. De dwangsom die de gemeente aan de bewoner heeft opgelegd bedraagt maximaal 40.000 euro.

Juristen van Geldrop-Mierlo zijn er al sinds 2015 mee bezig. Twee keer eerder zijn de besluiten door de hoogste bestuursrechter vernietigd. Dinsdag lag de kwestie voor de derde keer op tafel. Volgens woordvoerders is de gemeente al heel coulant geweest. De bewoner heeft meer gebouwd zonder vergunning of in afwijking van de vergunning, maar dat is door de gemeente gelegaliseerd. Probleem met de overkapping is dat het geen overkapping lijkt maar een gebouw, constateerde staatsraad Hoogvliet.

Een gebouw mag daar echter niet staan. Indien veertien vierkante meter gesloopt moet worden van een overkapping die eigenlijk geen overkapping is, dan hou je geen legale overkapping over maar een gebouw dat er niet mag staan. De advocaat van de buurvrouw, die bezwaar heeft gemaakt tegen het afdak, is het daar mee eens. De eigenaar van de overkapping hoopt de zaak te kunnen redden door zijn hondenhok en een duivenhok te slopen.

Uitspraak binnen zes weken.