Volledig scherm
Sporthal de Hongerman in Nuenen © FotoMeulenhof

Gemeenteraad akkoord over ontwikkelingen in Nuenen-Zuid

NUENEN - In de Nuenense gemeenteraad is donderdagavond een meerderheid gevonden voor diverse ontwikkelingen in Nuenen-Zuid. Een raadsmeerderheid wil de bouwhoogte in de hele woonwijk beperken tot drie woonlagen. Alleen aan de Vinkenhofjes mag woningcorporatie Helpt Elkander eventueel naar vier bouwlagen als is aangetoond dat het financieel noodzakelijk is.

De gemeenteraad wil bovendien dat er een nieuwe sporthal wordt gebouwd op de huidige locatie van de Hongerman. Als dat niet mogelijk is, ligt een renovatie voor de hand.

Spanningen

Binnen de coalitie in Nuenen zijn de spanningen over de ontwikkelingen in Nuenen-Zuid afgelopen weken hoog opgelopen.

De Nuenense CDA-wethouder Caroline van Brakel maakte zich hard voor zes bouwlagen op de plek van de Vinkenhofjes om te kunnen voldoen aan de grote vraag naar goedkope huurhuizen. Op haar pad vond ze onder andere de machtige coalitiefractie W70 die tegen hoogbouw is uit vrees voor het dorpse karakter van Nuenen. De grootste gemeenteraadsfractie had de oppositiepartijen VVD en Combinatie aan zijn zijde. 

Crisis

Wegens een dreigende politieke crisis werd het voorstel van de wethouder een maand geleden op het allerlaatste moment van de agenda van de gemeenteraadsvergadering afgehaald. Er was een besloten en informeel overleg met nagenoeg de voltallige gemeenteraad en de twee meest betrokken wethouders nodig om tot een compromis te komen.

Het voorstel van de wethouder bood volgens de tegenstanders te veel ruimte om Nuenen-Zuid vol te proppen met sociale huurwoningen. Ook onder de huidige bewoners van de wijk leeft die vrees. 

Jongeren

De wethouder maakte donderdagavond nogmaals duidelijk dat de locatie van de Vinkenhofjes dé kans is om te bouwen voor lage inkomens. Zelfs in nieuwbouwwijk Nuenen-West is in de onderhandelingen met de ontwikkelaars al het maximale aantal huurhuizen gehaald, zei ze op een vraag van W70. 

De oppositiepartijen PvdA en D66 stemden donderdagavond tegen het compromis. Volgens PvdA-raadslid Theo Albers is het onmogelijk om binnen drie of vier bouwlagen betaalbare woningen te bouwen voor jongeren en jonge gezinnen. Hij vreest dat Nuenen nog sneller vergrijst. ,,We moeten voorkomen dat jonge inwoners noodgedwongen vertrekken naar Helmond, Geldrop en Eindhoven.’’

Volgens D66 biedt de uitkomst nog steeds geen duidelijkheid aan de inwoners van Nuenen-Zuid en de gebruikers van de sporthal. 

Gezondheidscentrum

Ook over andere, minder omstreden ontwikkelingen in Nuenen-Zuid werd de gemeenteraad het donderdagavond eens. Het initiatief voor een woongroep senioren krijgt een kans op de huidige locatie van basisschool de Mijlpaal. Het college krijgt de opdracht een plek te vinden voor een gezondheidscentrum, een initiatief van huisartsen en apothekers. Volgens de wethouder past ook dat op de plek van de Mijlpaal.

De gemeenteraad zette een streep door woningbouw op winkelcentrum Kernkwartier.