Wethouder Joep Pernot.
Volledig scherm
Wethouder Joep Pernot. © gemeente Nuenen

Gemeenteraad Nuenen ergert zich aan getreuzel rond renovatie sporthal Hongerman

NUENEN - De Nuenense wethouder Joep Pernot (GroenLinks) heeft zich de woede op de hals gehaald omdat hij weinig tot niks heeft gedaan met het raadsbesluit om sporthal de Hongerman te renoveren. De Nuenense politiek vreest voor een verloren jaar.

Sommige politieke partijen verdenken de wethouder er zelfs van dat hij de renovatie niet wíl uitvoeren omdat hij voorstander is van nieuwbouw. Coalitiepartij CDA vroeg zich woensdagavond tijdens een digitale vergadering hardop af waarom de wethouder blijft vasthouden aan nieuwbouw. ,,Neem de uitdaging aan en omarm de renovatie écht’’, zei CDA-raadslid Cees Meijvis. Volgens oppositiepartij Combinatie blijft de wethouder volhouden dat een renovatie niet mogelijk is. Fractievoorzitter Monique Donkers betwijfelt eveneens of Pernot de verbouwing gaat uitvoeren.

Onverteerbaar

Een jarenlange discussie over een nieuwe sporthal in Nuenen-Zuid werd in december afgesloten met het besluit om de oude sporthal de Hongerman (gebouwd in 1976) te renoveren. De gemeenteraad vond nieuwbouw à 12 miljoen euro veel te duur. De wethouder beloofde aan de slag te gaan met een renovatie en te onderzoeken of er ruimte is voor de gewenste capaciteitsuitbreiding.

Sporthal de Hongerman in Nuenen.
Volledig scherm
Sporthal de Hongerman in Nuenen. © DCI Media

Precies vijf maanden later blijkt dat er amper stappen zijn gezet, constateerden raadsleden woensdagavond. ,,Ik durf te stellen dat er weinig tot niks is gebeurd. Waarom is onduidelijk en dat is onverteerbaar’’, zei PvdA-raadslid Ronald Thomassen. 

Veel gemeenteraadsleden oordelen bovendien dat de wethouder eerder zijn dilemma’s op tafel had moeten leggen toen hij begin dit jaar de eerste problemen constateerde.

Zelfs zijn eigen partij GroenLinks wil dat de wethouder in actie komt. ,,Het moet haast hebben. Tempo er op’’, maande GL-raadslid Nico Pijnacker Hordijk. Eerder klaagden ook de sportclubs al over het getreuzel van de wethouder.

Wensen onrealistisch

Pernot legde uit dat hij worstelt met de wensen van de gemeenteraad. Bijvoorbeeld de opdracht om een renovatie (gefaseerd) in de zomermaanden uit te voeren zodat de binnensporters en scholen de sporthal kunnen blijven gebruiken tijdens de verbouwing is volgens hem onrealistisch.

De discussie in de gemeenteraad heeft zich volgens hem teveel toegespitst op de sporters terwijl de Hongerman een multifunctionele accommodatie is. Hij vreest dat de verkeerde weg is ingeslagen en wil dat de gemeenteraad een nieuwe afweging maakt.

De dilemma’s waarmee de wethouder worstelt legt hij binnenkort voor aan de gemeenteraad die dan nog voor de zomer knopen moet doorhakken.