Volledig scherm
© FotoMeulenhof

Gemeenteraad Nuenen: maak eind aan fusieklucht

NUENEN - De Nuenense gemeenteraad wil dat Provinciale Staten vrijdag toch een knoop doorhakken over de fusie van Nuenen met Eindhoven. Vijf van de acht gemeenteraadsfracties (met twaalf van negentien zetels) schrijven dat in een brief naar aanleiding van het verzoek van Gedeputeerde Staten om het besluit uit te stellen.

De coalitiepartijen W70, GroenLinks, CDA en SP plus en eenmansfractie Combinatie zijn naar eigen zeggen ontluisterd door het uitstel. 

Ze menen dat het hectische fusieproces een klucht dreigt te worden.  ,,De bewoners van Nuenen en Eindhoven hebben recht op duidelijkheid en blijven nu onnodig lang in onzekerheid.’’

Ook op het gemeentebestuur heeft de voortdurende onduidelijkheid een verkeerde invloed, concluderen de gemeenteraadsfracties. Het financieel toezicht zal langer bestaan en het raadswerk blijft gefrustreerd worden door de gepolariseerde onderlinge verhoudingen over de fusie. 

Quote

De bewoners van Nuenen en Eindhoven hebben recht op duidelijk­heid

Politieke partijen Nuenen

Uitstel is bovendien in strijd met de strikte termijnen in de herindelingswet, schrijven de vijf partijen. Volgens de raadsfracties moet er voor het eind van het jaar een advies naar de minister.    

Een besluit over de toekomst van Nuenen stond gepland op vrijdag 7 december. Gedeputeerde Staten willen het fusieproces opschorten om te wachten op nieuwe landelijke regels voor herindelingen die rond de jaarwisseling worden verwacht. Voor 1 juli wil D66-gedeputeerde Anne-Marie Spierings het voorstel nogmaals aanbieden. 

Provinciale Staten beslissen vrijdag aan het begin van hun vergadering of het onderwerp van de agenda gaat.