Foto ter illustratie
Volledig scherm
Foto ter illustratie © Thinkstock

GGD Brabant-Zuidoost: zorg tot 18 jaar in één hand

GELDROP - De GGD Brabant-Zuidoost wil graag de consultatiebureaus overnemen. Gezondheidszorg voor jongeren van 0-18 jaar komt dan in één hand. ,,Omdat wij meer aan preventie kunnen doen", zei directeur Ellis Jeurissen dinsdagavond in Geldrop.

Een extern deskundige onderzoekt momenteel wat de financiële gevolgen zouden zijn als de gezondheidszorg voor alle jongeren bij één organisatie wordt ondergebracht. Nu komen baby's en peuters tot 4 jaar nog bij het consultatiebureau van de Zorgboog of Zuidzorg. Als het aan GGD-directeur Ellis Jeurissen ligt neemt haar organisatie die bureaus over. Omdat de 21 gemeenten dan (op termijn) goedkoper af zijn, maar vooral omdat de GGD daarvoor het beste is toegerust. ,,Bijvoorbeeld omdat wij met onze ambulancemedewerkers achter de voordeur komen en dus eerder signalen kunnen opvangen als iets niet goed is in een gezin. Wij kunnen meer doen op het vlak van preventie. En zeker in de eerste duizend dagen van een mensenleven kun je dan het verschil maken."

Conflict

De GGD-directeur was dinsdagavond in Geldrop-Mierlo om uit te leggen hoe het er met haar organisatie voorstaat. Dat is nodig omdat de GGD met nogal wat problemen te kampen heeft. Bijvoorbeeld met een afname van de netto bijdragen van de 21 gemeenten (5 procent sinds 2012). Maar ook met een conflict over de aanbesteding van het elektronisch kinddossier dat de instelling uiteindelijk 2 ton kostte. En dan hangt ook nog de dreiging in de lucht dat de GGD de medische arrestantenzorg kwijtraakt omdat de politie die openbaar wil aanbesteden.

Aan de Geldrop-Mierlose politiek legde Jeurissen uit dat de GGD bedrijfsmatig orde op zaken aan het stellen is. Zo wordt nu voor het tbc-onderzoek samengewerkt met de longartsen van het Eindhovense Catharina-Ziekenhuis. En er gaat gesnoeid worden in het aantal leidinggevenden (nu 19 op 500 werknemers). De GGD werkt met een budget van 44 miljoen euro. Daarvan is 25 miljoen euro voor de ambulancedienst. Maar dat is geld dat van de rijksoverheid komt. Bijna 19 miljoen euro is voor de publieke gezondheidszorg. Dat geld komt van de 21 gemeenten in Zuidoost-Brabant.

Minimum

Door de ontwikkelingen van de laatste jaren ziet de GGD het weerstandsvermogen (een indicatie voor de financiële weerbaarheid van een organisatie) dalen tot onder het minimum. Geen ramp, volgens Jeurissen, omdat genomen maatregelen nog dit jaar hun effect zullen hebben.

,,Maar het allerbelangrijkste is dat wij die jeugdgezondheidszorg voor álle leeftijden gaan doen", aldus Jeurissen, die benadrukte dat het eventueel 'weghalen' van de jeugdgezondheidszorg voor 5-18 jarigen bij de GGD de 21 gemeenten op kosten zal jagen. Het onafhankelijk onderzoek dat moet uitwijzen of integrale jeugdgezondheidszorg (van 0-18 jaar) niet duurder wordt dan die nu is, moet in mei of juni klaar zijn.

Uiteindelijk beslissen de 21 gemeenteraden of die zorg dan bij de GGD, of bij Zuidzorg en Zorgboog terechtkomt.