Volledig scherm
In 2014 kreeg Mierlo en Geldrop (hier de Eindhovenseweg) glasvezel. Het buitengebied werd ook toen al overgeslagen omdat aanleg te duur was. © René Manders

Gijzenrooi nog steeds in glasvezel-wachtkamer

GELDROP-MIERLO - De kans dat 12 gezinnen in het Geldropse buitengebied binnenkort kunnen beschikken over goed functionerend internet wordt steeds kleiner. Het lukt tot nu toe niet om de kosten voor aansluiting op het glasvezelnet omlaag te krijgen. 

De firma Glasvezel Buitenaf gaat in de gemeente Geldrop-Mierlo het buitengebied ‘verglazen’.  Dat wil zeggen: het buitengebied van Mierlo met zijn 200 adressen. Het buitengebied van Geldrop is een ander verhaal. Daar,  tussen Eindhoven en Geldrop,  zijn slechts 12 adressen die hunkeren naar glasvezel. En daar helemaal naartoe graven voor zo weinig aansluitingen is te duur: 3 ton. 

Mislukt

Daarom heeft Glasvezel Buitenaf met de glasvezel-buren (KPN en Ziggo) overlegd over (deels) gebruik maken van hun glasvezel-netwerk om Gijzenrooi en Genoenhuis te bereiken. Maar de bewoners hebben onlangs te horen gekregen dat dit overleg is mislukt. 

De Geldrop-Mierlose wethouder Hans van de Laar (DPM) zegt dat er nu nog één ijzer in het vuur zit. Breedband Eindhoven heeft aangeboden om een bemiddelingspoging te doen. De bedoeling is om KPN alsnog over te halen Glasvezel Buitenaf toestemming te geven gebruik te maken van het glasvezelnetwerk in het centrum van Geldrop. 

Strohalm

Maar erg hoopvol is de wethouder niet. ,,Misschien is het niet meer dan een strohalm. Het is meestal gewoon een dure grap, glasvezel naar het buitengebied. We kunnen de aanleg er van als gemeente niet afdwingen. En het is ook niet zo dat wij als gemeente zeggen: laat ons dan die 3 ton maar betalen. We kunnen de hele gemeenschap toch niet laten betalen voor die paar adressen? Bovendien moeten we juist bezuinigen vanwege de gestegen kosten in de jeugdzorg en de Wmo.”

Op de fiets 

De bewoners van het buitengebied hebben ondertussen echt last van het trage internet.  Storingen in het computergestuurde pluimveebedrijf kunnen niet opgelost worden omdat de monteurs niet kunnen inloggen. Tv kijken op een tweede toestel gaat niet, gasten van de kampeerboerderij kunnen de  wificode niet gebuiken, werken in de ‘cloud’ lukt niet,  kinderen kunnen schoolopdrachten niet streamen en een van de bewoners moet regelmatig op de fiets naar het ziekenhuis om zijn bloedwaarden door te geven omdat het weer eens niet lukt om dat online te doen.

  1. Drie jonge Roemenen in Deurne opgepakt na overvallen op hoogbejaarden bij pinautomaten
    PREMIUM

    Drie jonge Roemenen in Deurne opgepakt na overvallen op hoogbejaar­den bij pinautoma­ten

    DEN BOSCH - Drie jonge Roemenen hebben volgens het Openbaar Ministerie (OM) zeker 26 keer hoogbejaarde mensen overvallen bij pinautomaten. Ze maakten honderden euro’s per keer buit. Een advocaat had een opvallend betoog: zijn cliënt kan er niks aan doen, want is als Roma opgevoed met het idee dat misdaad mag. Dat zei de advocaat vrijdagochtend bij de rechtbank in Den Bosch, tijdens een voorbereidende zitting.