Volledig scherm
De editie van 2016 van 't Is voor niks. © Jurriaan Balke

Gratis rennen en wandelen in Geldrop

GELDROP - Ruim 1200 hardlopers en wandelaars maken zondag hun opwachting in de twintigste editie van ‘t Is Voor Niks in Geldrop. Wat ooit begon met enkele tientallen deelnemers is uitgegroeid tot een groots ren-evenement.

Lucas Klamer, indertijd lid van de Lopersgroep Geldrop, nam in 1999 het initiatief voor de tocht over de Strabrechtse Heide. Als fervent hardloper kwam hij graag in de natuur en die passie bracht hem regelmatig naar gratis of goedkope loopevenementen aan de Franse grens. ,,Hij wilde hier ook een evenement waarbij lopers niets hoefden te betalen”, vertelt Frans van den Oord, die vanaf het eerste moment betrokken is bij de loop. Klamer maakte slechts de eerste editie van de loop mee. Hij overleed op jonge leeftijd. 

Familieleden, vrienden en kennissen hebben daarna de organisatie op zich genomen. Voor de organisatie kwam er een stichting en een website. ,,Daardoor kregen we meer naamsbekendheid. Uiteindelijk hebben we de loopafstanden uitgebreid en kwamen er routes van 30 kilometer en een marathon bij”, vertelt Van den Oord. Het aantal aanmeldingen groeide snel. 

De inschrijving, het omkleden en de horeca vindt plaats in het wijkcentrum en de sporthal bij winkelcentrum Coevering.

Gezelligheid

,,We hebben besloten om bij 1200 aanmeldingen te stoppen, vanwege de ruimte, het parkeren in de buurt en de drukte in de accommodaties. We wilden de mensen in de buurt niet helemaal gek maken met dit evenement. We wilden vooral ook de sfeer van gezelligheid voor deelnemers en vrijwilligers behouden.” De organisatie telt inmiddels ruim tachtig vrijwilligers. ,,We hebben een prima taakverdeling. Iedereen werkt relaxed. Niemand is overbelast.”

Zoals de titel van de loop al verraadt is deelname helemaal gratis. Dat komt met name door bijdragen vanuit subsidiepotjes en dankzij sponsoren. Wandelaars vertrekken zondag vanaf 7.30 uur. Lopers op 21, 30 en 42,5 kilometer om 10.00 uur. 15, 10 en 6 kilometer om 11.00 uur. Alle routes starten vanaf sporthal Coevering.