Alle bekladdingen op de oorlogsbegraafplaats in Mierlo zijn dinsdag verwijderd zodat de geplande herdenking in verband met 75 jaar bevrijding er gewoon kan plaatsvinden.
Volledig scherm
Alle bekladdingen op de oorlogsbegraafplaats in Mierlo zijn dinsdag verwijderd zodat de geplande herdenking in verband met 75 jaar bevrijding er gewoon kan plaatsvinden. © Foto Bert Jansen

Graven Mierlo schoon, herdenking dinsdag gaat door

MIERLO - Het gaat maandag lukken om ook de laatste grafstenen op de oorlogsbegraafplaats in Mierlo weer schoon te krijgen. De herdenking in het kader van 75 jaar bevrijding op dinsdag 17 september kan gewoon doorgaan. 

Dit laat het speciale onderhoudsteam van de Commonwealth War Graves Commission, die het Britse ereveld beheert, weten via de gemeente Geldrop-Mierlo. Het was nog even onzeker of de herdenkingsbijeenkomst door kon gaan omdat vrijdagochtend werd ontdekt dat op het Britse ereveld talloze bekladdingen waren geplaatst. Er stond een groot hakenkruis in de kapel, bij de entree was ‘MH17 Lie’ gespoten en op veel van de grafstenen waren letters gekalkt. 

In no time stond een schoonmaakploeg paraat, maar het bleek meer tijd te kosten dan verwacht om de bekladdingen te verwijderen. Het hele weekend en ook vandaag nog zijn de schoonmakers druk bezig geweest. De Commonwealth War Graves Commission verzekert dat alles op tijd schoon zal zijn.

De 36-jarige Mierlonaar die zaterdagochtend door de politie is aangehouden in verband met de bekladdingen zit nog vast. Dinsdag bepaalt de rechter-commissaris of hij langer in de cel moet blijven. De man wordt het plegen van vernielingen ten laste gelegd.  

Geschokte reacties na bekladden graven in Mierlo