Volledig scherm
Commissaris van de Koning Wim van de Donk neemt de handtekeningen in ontvangst van het actiecomité Nuenen Zelfstandig © provincie Noord-Brabant

Handtekeningen burgerinitiatief Nuenen Zelfstandig bezorgd bij provincie

NUENEN - Het actiecomité Nuenen Zelfstandig heeft vrijdag op het provinciehuis in Den Bosch bijna vijftienhonderd handtekeningen overhandigd aan Commissaris van de Koning Wim van de Donk.  De handtekeningen zijn van inwoners van Nuenen die eisen dat de provincie een knoop doorhakt over herindeling van de gemeente Nuenen met Eindhoven. 

Leden en sympathisanten van het actiecomité hebben de afgelopen twee weken bij de achterban handtekeningen verzameld. Ook zijn er op straat in Nuenen handtekeningen gevraagd voor het burgerinitiatief.

Gedeputeerde Staten willen Nuenen dwingen tot een fusie met Eindhoven. Het fusievoorstel werd eind vorig jaar echter plotseling van de agenda gehaald omdat gedeputeerde Anne-Marie Spierings wil wachten op nieuwe landelijke regels voor herindelingen. De tegenstanders vermoeden dat het fusievoorstel van de agenda is gehaald omdat er onvoldoende steun was in Provinciale Staten. 

Het actiecomité eist dat het voorstel vóór 1 maart terug op de agenda komt. Op 20 maart zijn er verkiezingen voor Provinciale Staten en hun laatste vergadering staat gepland op 22 februari. De initiatiefnemers vertrouwen er op dat de Brabantse politiek de fusie van tafel veegt.

De fractievoorzitters in Provinciale Staten beslissen binnenkort over het burgerinitiatief. 

In Nuenen bestaat veel weerstand tegen het fusieplan. In een referendum stemde 78 procent van de kiezers tegen.

  1. Drie jonge Roemenen in Deurne opgepakt na overvallen op hoogbejaarden bij pinautomaten
    PREMIUM

    Drie jonge Roemenen in Deurne opgepakt na overvallen op hoogbejaar­den bij pinautoma­ten

    DEN BOSCH - Drie jonge Roemenen hebben volgens het Openbaar Ministerie (OM) zeker 26 keer hoogbejaarde mensen overvallen bij pinautomaten. Ze maakten honderden euro’s per keer buit. Een advocaat had een opvallend betoog: zijn cliënt kan er niks aan doen, want is als Roma opgevoed met het idee dat misdaad mag. Dat zei de advocaat vrijdagochtend bij de rechtbank in Den Bosch, tijdens een voorbereidende zitting.