Volledig scherm
PREMIUM
Op de huidige adressen Park 49 en Park 51 staan nu de woningen van de familie Kuijten (links) en van Sorara Outdoor Living B.V. (rechts). © Jean Pierre Reijnen

Het veranderde dorpshart: Kamer van een meesterwerk in Nuenen

ZomerserieNUENEN - In 1936 werd het huis op de foto afgebroken. Maar niet eerder dan dat achter dit huis twee nieuwe huizen waren gebouwd. Het stond dus op de plaats waar nu de voortuinen, de stoep en parkeerplaatsen liggen. In het midden van de voortuinen staat op een sokkel een klein bronzen beeldje. Het stelt een schilder voor, met zijn schildersezel. Het herinnert aan de beroemdste inwoner uit Nuenens geschiedenis. 

Langer dan in het atelier aan de Berg werkte Vincent van Gogh in dit huis. Het is het voorjaar van 1884 en hij huurt er kamers en suite en richt er zijn atelier in. Een jaar later gaat hij hier ook slapen, op zolder. Er wordt kwaad van gesproken in het dorp want Vincent, zoon van de protestante dominee, huurt bij Johannes Schafrat, de katholieke koster van de naastgelegen H. Clemenskerk en dat is een schande. 

  1. Drie jonge Roemenen in Deurne opgepakt na overvallen op hoogbejaarden bij pinautomaten
    PREMIUM

    Drie jonge Roemenen in Deurne opgepakt na overvallen op hoogbejaar­den bij pinautoma­ten

    DEN BOSCH - Drie jonge Roemenen hebben volgens het Openbaar Ministerie (OM) zeker 26 keer hoogbejaarde mensen overvallen bij pinautomaten. Ze maakten honderden euro’s per keer buit. Een advocaat had een opvallend betoog: zijn cliënt kan er niks aan doen, want is als Roma opgevoed met het idee dat misdaad mag. Dat zei de advocaat vrijdagochtend bij de rechtbank in Den Bosch, tijdens een voorbereidende zitting.