Volledig scherm
Hans Fabrie bij zijn Hobbelende Geit vorig jaar. Hij krijgt hem nu weer terug. © Dave Hendriks - Foto Meulenhof

Hobbelende Geit weer terug in Geldrop

GELDROP - Precies een jaar nadat hij De Hobbelende Geit, officiële naam ‘Wald-Idylle’ verkocht aan een ondernemer in Almelo, heeft de Geldropse Hans Fabrie de kermisattractie weer terug. ,,Slapeloze nachten heb ik ervan gehad”, vertelt Fabrie.

De nieuwe eigenaar in Almelo meldde dat hij de attractie wilde verkopen en dat er drie mogelijke kopers waren. Afspraak was dat Fabrie de eerste keus had. ,,De man wilde de Geit in delen verkopen. Ik dacht ‘dat wil ik niet’. Ik haal hem terug. Ik vecht mijn eigen kapot om hem heel te houden. Liefst hier in Geldrop.”

De Geit is een carrousel waarop 36 handgesneden dierfiguren en paddenstoelen staan. ,,Een tijdloze attractie”, vindt Fabrie. ,,Waar kinderen, maar ook ouders veel plezier aan hadden.” Op de laatste kermisdag in Geldrop vorig jaar liet Fabrie De Geit de laatste rondjes draaien. ,,Dat afscheid was overrompelend. De mensen kwamen met bloemen, cadeaus. Ik werd overstelpt.”

Hart

Naar schatting is de attractie honderd jaar oud. Tot 1984 stond De Geit jarenlang op de kermis in de wijk Braakhuizen-Zuid. Fabrie (63) vond de molen in 2004 terug bij een antiekzaak in Antwerpen. Hij ging jaren met de attractie naar kermissen en evenementen en werkte ook voor zijn schildersbedrijf. ,,Daar ben ik nu te oud voor. Maar ik kan het niet over mijn hart verkrijgen dat die niet goed terechtkomt. Ik ga het maar eens rustig bekijken. De Geit mag niet verloren gaan.”