Volledig scherm
Centrum Hofdael: rechts achter de glazen pui is het oude fabrieksgebouw te zien waarin het Weverijmuseum en creatief centrum De Wiele zich bevinden. Midden, met de luifel de foyer en de bar. Links een deel van de ‘kantoor en vergadervleugel’. De theaterzaal is achter de foyer. © Fotopersburo van de Meulenhof

Hofdael-theater Geldrop misschien alleen verder

GELDROP - Een virtueel hek om het culturele middenschip van het Geldropse Centrum Hofdael. En dat cultuur/theatercentrum een eigen bestuur geven en eigen gemeentesubsidie. Het is een serieuze mogelijkheid die de coalitiepartijen in Geldrop-Mierlo op korte termijn willen bespreken. 

Frans Stravers, fractievoorzitter van de DGG en een van de initiatiefnemers van het plan ‘thema-avond Hofdael’, wil nog niet te veel voorschot nemen op het overleg dat nog moet plaatsvinden, maar het is wel duidelijk in welke richting zijn gedachten gaan:  eerst een apart plan voor het culturele middendeel met de theaterzaal en de foyer. En dan snel met de geplande en broodnodige verbouwing en opknapbeurt beginnen. ,,Daar zou de puzzel een stuk eenvoudiger door worden", aldus Stravers. 

Commotie

Vorige week leidde de kwestie Hofdael tot politieke commotie. Centrum Hofdael wordt sinds 2013 beheerd door een stichting. Die huurt het hele complex van de gemeente Geldrop-Mierlo en verhuurt delen weer door. Het rechterdeel (het voormalige fabrieksgebouw) aan het Weverijmuseum en creatief centrum De Wiele; het linkerdeel (drie etages kantoor- en vergaderruimten) aan instanties als de GGD, de Volksuniversiteit en de muziekschool. In het middendeel exploiteert de stichting het cultureel centrum. Hier bevinden zich de foyer, bar en theaterzaal. 

Reddingsplan

Vorige week werd de politieke mening gepeild over een reddingsplan voor de stichting Hofdael. Die is in feite failliet. Er komt te weinig geld binnen (uit verhuur, horeca en kaartverkoop) en meer bezoekers en voorstellingen binnenhalen, kan alleen als de verouderde zaal (nu zonder coulissen en podium) en foyer vernieuwd worden. In het reddingsplan van cultuurwethouder Rob van Otterdijk  dicht de gemeente het financiële gat van dit jaar (ruim 80.000 euro) en dat van de komende jaren (rond 1 ton jaarlijks). Verder voorziet het plan in het vernieuwen van zaal en foyer voor een bedrag van bijna 8 ton. 

Pas op de plaats

Quote

Wij vonden dit een moment om pas op de plaats te maken en even na te denken

Frans Stravers (DGG)

Maar tijdens de vergadering waarin partijen hun mening over dat plan konden geven, bleek dat de 4 coalitiepartijen (DGG, CDA, DPM en GroenLinks) een eigen plan hadden. Er moet volgens hen eerst een themabijeenkomst komen waarbij overlegd wordt over een beter, intensiever gebruik van het gebouw. Frans Stravers:  ,,Wij vonden dit een moment om pas op de plaats te maken en even na te denken”.  

Het reddingsplan ging dus vooralsnog van tafel. En de coalitie is nu bezig met het organiseren van de themabijeenkomst. Volgens Stravers ligt de sleutel bij het linkerdeel van het Hofdael-complex. De leegstand daar is een groot probleem, maar dus ook een kans om meer inkomsten binnen te halen:  ,,Nu worden veel ruimten per dagdeel verhuurd voor bijeenkomsten en vergaderingen en staan ze dus meestal leeg. We kunnen ook zoeken naar huurders die er permanent hun intrek nemen".  Tot nu toe verhuurt Hofdael alleen aan maatschappelijke of culturele organisaties. ,,Misschien moeten we ook naar commerciële partijen kijken", zegt Stravers. 

Over een paar dagen wordt meer bekend over de themabijeenkomst. Oppositiepartijen PvdA en VVD en het Hofdael stichtingsbestuur hebben al aangegeven daar niet bij aan te schuiven. Het stichtingsbestuur kondigde vorige week ook het vertrek per 1 januari aan. 

Volledig scherm
Frans Stravers © DGG