Volledig scherm
© Getty Images/moodboard RF

Hoger beroep OM in strafzaak tegen hoofdverdachte tuindersfraude

DEN BOSCH - Het Openbaar Ministerie heeft hoger beroep ingesteld in de strafzaak tegen hoofdverdachte Theo van K. in een grote strafzaak over fraude door een groep tuinders uit onder andere Aarle-Rixtel, Lierop, Milheeze, Nuenen, Mierlo en Someren. De aanklager vindt de werkstraf van 240 uur en boete van 134.000 euro die de rechtbank in Den Bosch oplegde te laag. Tegen de 71-jarige zakenman was vijf jaar celstraf geëist. 

De 71-jarige Theo van K. was het brein achter een schijnconstructie om aardbeien en champignons goedkoop te laten oogsten door Poolse seizoensarbeiders. De zakenman kocht de ongeoogste gewassen en liet ze plukken door Polen in dienst van zijn Poolse of Cypriotische bedrijven. De schatkist werd zo voor miljoenen benadeeld. 

In de hoogtijdagen van het imperium van Theo van K. werd een kwart van de aardbeien in Nederland geplukt door zijn Poolse personeel. Champignons en aardbeien werden geleverd aan gerenommeerde bedrijven zoals The Greenery en Albert Heijn. De omzet liep op tot 85 miljoen euro per jaar.

De rechtbank legde geen celstraf op aan de zakenman omdat omdat de strafzaak tegen hem ruim acht jaar op zich liet wachten. Ook speelt mee dat negentien betrokken tuinders de kans kregen om een schikking te treffen. De tuinders accepteerden in 2017 werkstraffen en betaalden samen 25 miljoen euro illegale winst terug.