Volledig scherm
De starterslening veroorzaakt scherpe verdeeldheid in de Nuenense politiek. © Thinkstock

Initiatief voor uitbreiding starterslening Nuenen

NUENEN - Vijf politieke partijen in Nuenen zijn niet tevreden over de gloednieuwe starterslening van de gemeente. Met een aanpassing willen ze regelen dat ook jongeren uit omliggende gemeenten extra geld kunnen lenen als ze in Nuenen een huis kopen. 

De starterslening veroorzaakt scherpe verdeeldheid in de Nuenense politiek. Het college van B en W lanceerde eerder dit jaar het plan om de starterslening aan te bieden aan iedereen tot 35 jaar die een huis wil kopen in Nuenen. 

Op initiatief van coalitiepartij W70 en oppositiefractie VVD werd met een minimale minderheid in de gemeenteraad de doelgroep van de regeling beperkt tot jongeren die een binding hebben met Nuenen. Deelnemers moeten al in een huurhuis of bij hun ouders in Nuenen wonen of na een studie willen terugkeren. Tot dusver zijn twee leningen aangevraagd. 

Discriminatie

Vooral D66 en PvdA maakten zich druk over de huidige regeling. Werkende jongeren die noodgedwongen buiten Nuenen zijn gaan wonen, worden volgens beide oppositiepartijen gediscrimineerd omdat ze geen gebruik kunnen maken van de extra lening. 

D66-fractievoorzitter Bertje van Stiphout gebruikte het zomerreces voor het initiatief om de regeling weer aan te passen. ,,Door de lening open te stellen voor jongeren uit het Stedelijk Gebied Eindhoven wordt Nuenen aantrekkelijk voor een bredere kring starters’’, staat in haar voorstel. 

Het idee sluit volgens haar bovendien aan bij de ontwikkelingen in Nuenen-West, de grote nieuwbouwwijk die ruimte moet bieden aan mensen uit de hele regio. 

Behalve van D66 en PvdA krijgt het voorstel ook de steun van de coalitiepartijen GroenLinks, CDA en Natuurlijk Nuenen (samen negen van negentien zetels). Eind september neemt de gemeenteraad een beslissing. 

  1. Verhalenserie van het ED over de A67: ‘Dit is pure regiojournalistiek’
    Achter de schermen

    Verhalense­rie van het ED over de A67: ‘Dit is pure regiojour­na­lis­tiek’

    De snelweg A67 begon in 1963 als een enkelbaans weg tussen Veldhoven en Waalre. Anno 2020 is het een overbelaste en dichtgeslibde slagader tussen de Antwerpse haven en het Duitse Ruhrgebied. Met grote milieuproblemen en talloze ongelukken met veel betreurde slachtoffers. ,,Zijn we daarvoor immuun geworden?” vroeg onze fotograaf René Manders zich af. ,,Kunnen we daar in het Eindhovens Dagblad eens ruim aandacht aan besteden?”