Volledig scherm
Inloopavond over de herinrichting van de omgeving van het gemeentehuis in Geldrop © Corrie de Leeuw

Inwoners Geldrop bezorgd over herinrichting omgeving gemeentehuis: ‘Alleen het Horecaplein telt hier’

GELDROP - De omgeving van het gemeentehuis in Geldrop wordt heringericht. Meer groen, minder parkeerplaatsen, meer tweerichtingverkeer. Buurtbewoners kwamen de plannen bekijken. Ze zijn bezorgd. 

Ze zien de bui al hangen: een voorziet een nog groter parkeerprobleem dan er nu al is, de ander maakt zich zorgen over de veiligheid van de kleinkinderen die straks langs een weg met veel meer verkeer naar het tuinpoortje moeten fietsen. En ze zijn het er over eens: alle maatregelen die de gemeente wil nemen zijn direct of indirect het gevolg van ‘het heilige Horecaplein'. ,,Dat plein is het paradepaardje van de gemeente. Alles wordt daaraan ondergeschikt gemaakt", zegt buurtbewoner Gerrie Aarts. ,,Alleen het Horecaplein telt hier", valt een andere buurtbewoner hem bij. 

Meer groen

De inloopavond woensdag  ging over de aanstaande herinrichting van de omgeving van het gemeentehuis: parkeerterrein de Meent, een stukje van de Heuvel en de ventweg van de Mierloseweg. De bestrating wordt aangepast, er komt meer groen en nieuwe verlichting, de ventweg wordt tweerichtingenverkeer (nu eenrichting) en de parkeerplekken er langs verdwijnen, het parkeerterrein de Meent krijgt in het midden een groene strook en daardoor wordt een twintigtal parkeerplekken geschrapt en ook in de Hofstraat verdwijnen parkeerplekken. 

Ter inzage

Nog dit jaar moet de herinrichting klaar zijn. Net als de verbouwing van het gemeentehuis, waaraan momenteel nog druk gewerkt wordt. De plannen liggen nog tot 20 februari ter inzage in het tijdelijke gemeentehuis aan de Dwarsstraat. Bezwaar maken kan dus nog. 

Niet vrolijk

De meeste mensen die de bijeenkomst bezoeken wonen in het gebied. Ze vertellen dat het nu al vaak lastig is om een parkeerplek te vinden. Ondanks dat ze een vergunning hebben. Het gemeenteplan stemt ze dus niet vrolijk. Op het vlakbij gelegen Horecaplein mag niet geparkeerd worden. Voor een goede doorstroming van parkeerplek-zoekende auto's - en volgens omwonenden vooruitlopend op het autovrij maken van het Horecaplein in de toekomst- wordt de ventweg Mierloseweg tweerichtingenverkeer. De parkeerstrook wordt er voor opgeofferd. Tot grote bezorgdheid van Agnes Jansen, de bewoonster van het koetshuis, die het verkeer tot pal naast de tuin krijgt. Hebben de bewoners een beter plan? ,,Jazeker, geen parkeerplekken weghalen", zegt een van hen. 

Achter kasteel

D66-raadslid Ton van Happen is komen luisteren wat omwonenden zoal aan te merken hebben. Hij is wel voorstander van vergroening van het gebied. Ook al worden daarvoor parkeerplekken opgeofferd. Een oplossing zou volgens hem zijn dat ambtenaren straks niet naast het nieuwe gemeentehuis op de Meent parkeren, maar aan de andere kant van de Mierloseweg, achter het kasteel. 

  1. Drie jonge Roemenen in Deurne opgepakt na overvallen op hoogbejaarden bij pinautomaten
    PREMIUM

    Drie jonge Roemenen in Deurne opgepakt na overvallen op hoogbejaar­den bij pinautoma­ten

    DEN BOSCH - Drie jonge Roemenen hebben volgens het Openbaar Ministerie (OM) zeker 26 keer hoogbejaarde mensen overvallen bij pinautomaten. Ze maakten honderden euro’s per keer buit. Een advocaat had een opvallend betoog: zijn cliënt kan er niks aan doen, want is als Roma opgevoed met het idee dat misdaad mag. Dat zei de advocaat vrijdagochtend bij de rechtbank in Den Bosch, tijdens een voorbereidende zitting.