De oprichters van het Jazz Café in Mierlo. V.l.n.r.: Jaap Veneman, Hans Zwart, Erik Mastenbroek, Johan Kuijten en Mart Schuiteman.
Volledig scherm
De oprichters van het Jazz Café in Mierlo. V.l.n.r.: Jaap Veneman, Hans Zwart, Erik Mastenbroek, Johan Kuijten en Mart Schuiteman. © DCI media

Jazzliefhebbers beginnen Jazz Café Mierlo

MIERLO - Jazz Café Mierlo is een initiatief van een vijftal jazzliefhebbers. Zij willen Mierlo en omstreken laten genieten van verschillende jazzbands en jazzstijlen.

,,Jazz is. Jazz leeft. Gebeurt. Beweegt. Jazz neemt. Jazz geeft. Jazz weet. Jazz spreekt. Jazz doet. Jazz laat. Jazz komt. Jazz gaat. Uniek. Muziek. Dat zijn de eerste regels van een gedicht van Jules Deelder en dat dekt zo ongeveer wel de lading over wat we voelen bij jazz", aldus Jaap Veneman en Mart Schuiteman. Samen met Erik Mastenbroek, Johan Kuijten en Hans Zwart zijn zij de oprichters en het bestuur van het nieuwe Jazz Café Mierlo.

Ze raakten met elkaar in gesprek over hun gezamelijke liefde voor muziek in het algemeen en jazz in het bijzonder na een sessie van het Mierlose shantykoor The Salty Dogs. ,,Muziek zoals dixieland, blues, swing, ragtime, boogiewoogie en souljazz. Wij vroegen ons af waarom er in Mierlo nog geen podium voor is. Jammer."

De heren staken hun licht op bij ervaren organisatoren van jazzclubs in de regio. ,,In Valkenswaard, Aarle-Rixtel en Eindhoven worden wel al regelmatig jazzmiddagen en -avonden georganiseerd. We keken er een beetje de kunst af en vroegen om tips en advies. Wat voor bands zijn geschikt? Hoe krijgen we publiek naar ons nieuwe Jazz Café?"

Kwaliteit moet publiek trekken

Kwaliteit lijkt het antwoord, aldus het bestuur. En het vijftal wil doorpakken. Het eerste optreden staat voor woensdagavond 5 februari gepland. ,,We hebben voor het eerste concert in ons Jazz Café Mierlo de steengoede Mierlose Bigband JaZZcape uitgenodigd. Een jonge bigband bestaande uit stuk voor stuk vergevorderde amateurs, onder de bezielende leiding van Rob van Reijmersdal."

Jazz Café Mierlo wil zes muziekavonden per jaar realiseren. Drie in het voorjaar en drie in het najaar. Iedere eerste woensdag van de maand. De tweede editie, woensdagavond 4 maart, zal Gipsy Mood uit Helmond acte de présence geven.

Jazz Café Mierlo wordt ondergebracht bij 't Patronaat aan de Heer van Scherpenzeelweg. ,,Deze locatie biedt gelegenheid voor optredens van kleinere ensembles, en voor meer bezoekers en/of een grotere band is de grote zaal met podium beschikbaar."

Meer info via de website.