Leden van de jongerenraad op de publieke tribune bij de 'grotemensenraad'
Volledig scherm
Leden van de jongerenraad op de publieke tribune bij de 'grotemensenraad' © Corrie de Leeuw

Jongerenraad pleit voor Nix 18-café in Geldrop

GELDROP - MIERLO - Een shisha lounge in Geldrop zou leuk zijn. En een crossveldje, maakt niet uit waar in het dorp. Dat de NS een spoorbaan aanlegt naar Mierlo zou ook een goed plan zijn. En heel belangrijk: een Nix 18-café waar je leuk kan uitgaan, ook al ben je nog maar 16 of 17. 

Het was voor het eerst dat de in mei geïnstalleerde jongerenraad van Geldrop-Mierlo een advies gaf aan de echte 'grotemensenraad'. Maandagavond in een vergadering met de politiek verzorgden twee van hen een presentatie. De jongerenraad was op verzoek van de gemeenteraad op zoek gegaan naar antwoord op de wel heel erg brede vraag: ‘Wat maakt Geldrop-Mierlo (nog) aantrekkelijker voor jongeren'. 

Niet vlekkeloos

Uit de woorden van jongerenraadsleden Anna Moons en Emma Vrijburg viel op te maken dat het proces niet helemaal vlekkeloos verlopen was. Het is de bedoeling dat de jongerenraad vooral meningen en ideeën bij hun leeftijdsgenoten ophaalt. Maar paar raadsleden haakten al vrij snel af en omdat de huidige raad vooral uit Geldropse Strabrecht-leerlingen bestaat lukte het niet om te achterhalen wat speelt onder Mierlose jongeren. 

Actiefilms

Maar uiteindelijk kwam het dan in verschillende brainstormsessies toch tot een serieuze wensenlijst. Daarop stond een Nix 18 café in Geldrop hoog. Evenals een shisha lounge (een waterpijp-met-smaakjes café) , waarvoor Geldropse jongeren nu naar Eindhoven moeten en een grotere kermis in Geldrop die langer duurt. De wens voor beter openbaar vervoer in de avonduren (vanuit Geldrop van en naar Eindhoven, Mierlo, Nuenen, Leende en Heeze) was een serieuze. Evenals  ruimere openingstijden van de jongerencentra (Loesje in Mierlo en de Lounge in Geldrop) en meer actiefilms in Hofdael. 

Mopperen

Verschillende gemeenteraadsleden wezen er op dat de gemeente over lang niet al die zaken iets te zeggen heeft. Maar de politiek gaat nu bekijken wat er wel kan en per wanneer. Overigens hoeven ze niet te denken dat daarmee alle jongeren gelukkig gemaakt zullen worden. Want: ‘pubers mopperen altijd', zoals een van de jongerenraadsleden het zelf formuleerde.