Volledig scherm
Jos van Bree. © Gemeente Helmond

Jos van Bree nieuwe burgemeester Geldrop-Mierlo

GELDROP-MIERLO - Jos van Bree wordt eind november  de nieuwe burgemeester van Geldrop-Mierlo. Dat is maandagavond in een speciale raadsvergadering bekendgemaakt. 

De VVD’er Van Bree is sinds 2015 wethouder in Helmond. Daarvoor was hij tien jaar wethouder in Heeze-Leende. Hij werd door de gemeenteraad op de eerste plek gezet. Voor het burgemeesterschap van Geldrop-Mierlo waren 23 gegadigden: elf vrouwen en twaalf mannen. Eén kandidaat trok zich terug.

Geldrop-Mierlo moest op zoek naar een nieuwe burgemeester nadat de vorige, Berry Link, dit voorjaar aftrad. Hij was in opspraak geraakt door een ongepaste relatie met een medewerkster.

,,Met Jos van Bree krijgen we een aardige vent als burgemeester”, zei loco-burgemeester en wethouder Marc Jeucken (CDA). ,,Het is een gewone jongen die de streek van haver tot gort kent, die zijn netwerk op orde heeft en evenwichtig en stabiel is. Dit wordt een fijne burgemeester.”

CDA-fractievoorzitter Mark van Schaijk was voorzitter van de vertrouwenscommissie. Hij wijst er op dat de voordracht van Van Bree unaniem - en dus raadsbreed - was. ,,Waardoor hij er uit sprong? Door zijn regionale kennis en zijn visie op de rol die Geldrop-Mierlo als vierde gemeente van de regio veel meer moet opeisen.” DGG-fractievoorzitter en lid van de vertrouwenscommissie Frans Stravers vult aan: ,,Hij vindt dat we niet te bedeesd moeten zijn.”

Politieke spel

Beide heren prijzen Van Brees kennis van het politieke spel. Ze zeggen ook dat hij daarom en als mens gewaardeerd wordt in de regio. ,,Hij past in onze cultuur. Hij is thuis in het groene gebied tussen Eindhoven en Helmond”, aldus Stravers. Dat Van Bree zowel in Heeze-Leende als in Helmond kartrekker was van een glasvezel-project toont volgens Stravers en Van Schaijk zijn affiniteit met innovatie aan.

Jos van Bree is getrouwd en vader van twee pubers. Hij woont in Heeze. Hij werd wethouder in Helmond onder voorwaarde dat hij in Heeze kon blijven wonen. In een interview met deze krant zei hij daarover: ,,Als ik een gelukkig huwelijk wil houden, moet ik daar blijven.” Kan dat nu ook? Kan de nieuwe burgemeester van Geldrop-Mierlo in Heeze blijven wonen? Frans Stravers is resoluut: ,,Nou, dat gaat hier niet lukken.” En Van Schaijk: ,,Hij zal toch naar deze kant van de A67 moeten verhuizen.”

Van Schaijk was degene die het leuke telefoontje mocht plegen: ,,Ja natuurlijk was hij blij. Blij en opgelucht. Want voor hem was het ook een spannende tijd. En van extreme geheimhouding bovendien.” Later op de avond was Van Bree niet bereikbaar voor een reactie: hij nam zijn telefoon niet meer op.

Bekijk hieronder een video waarin Jos van Bree zich voorstelde als wethouder van Helmond.