Volledig scherm
Lody van den Berg en Johanna Stam Melanson op het oorlogskerkhof in Mierlo. © FotoMeulenhof/Rene Manders

Kaarsen met kerst op het Britse ereveld in Mierlo

GELDROP-MIERLO - Dat basisschoolkinderen uit Geldrop-Mierlo een kaarsje branden bij de graven van onze bevrijders. Jaarlijks, op kerstavond, op het Britse ereveld aan de Geldropseweg in Mierlo. Dat is wat het Mierlose paar Lody van den Berg (69) en Johanna Stam Melanson (64) graag zouden zien gebeuren.

Van den Berg stuurde daarom een brief naar onder andere de basisscholen in de gemeente Geldrop-Mierlo, en naar de raadsleden en burgemeester en wethouders. ,,Vorig jaar werden er kaarsen gebrand door supporters van Helmond Sport bij het oorlogskerkhof in Mierlo. Hoe mooi zou het zijn om hier een jaarlijks vervolg aan te geven? Maar dan met kinderen in plaats van voetbalsupporters."

Het zaadje voor het initiatief werd geplant op vrijdag 13 september, vertelt Van den Berg. ,,Ook Johanna en ik werden opgeschrikt door het nieuws over de verschrikkelijke bekladdingen op het Britse ereveld. Het deed pijn om te zien wat er met de graven van deze heldhaftige soldaten was gebeurd. Wij hadden toen allebei meteen heel sterk het gevoel, dat het noodzakelijk blijft om te herdenken en stil te staan bij onze vrijheid en het hebben van respect voor elkaar."

Op de begraafplaats, gesticht in het voorjaar van 1945, liggen honderden veelal heel jonge soldaten. ,,De jongens die hier begraven liggen waren voor de oorlog nog nooit hier geweest, maar brachten ons de bevrijding. Dat verdient respect en waardering." Een kaars branden door jonge mensen, voor jonge mensen. ,,Heel symbolisch. Bovendien denk ik dat het branden van een kaars op kerstavond voor de kinderen een bijzondere herinnering met impact wordt."

Miranda Verdouw, raadslid van Samen, reageert enthousiast over het initiatief. ,,Vorig jaar gaven de kaarsjes een prachtig beeld en dat mag wat ons betreft zeker een vervolg krijgen." ,,Ik bewonder ieder initiatief dat helpt om mensen en kinderen na te laten denken over elkaar en over respect hebben voor elkaar superbelangrijk", aldus directeur Jeroen van Dorst van Kindcentrum De Kersentuin. Henk ten Westenend, beheerder van de oorlogsbegraafplaats, vindt het initiatief een 'hartstikke leuk idee'.

  1. Drie jonge Roemenen in Deurne opgepakt na overvallen op hoogbejaarden bij pinautomaten
    PREMIUM

    Drie jonge Roemenen in Deurne opgepakt na overvallen op hoogbejaar­den bij pinautoma­ten

    DEN BOSCH - Drie jonge Roemenen hebben volgens het Openbaar Ministerie (OM) zeker 26 keer hoogbejaarde mensen overvallen bij pinautomaten. Ze maakten honderden euro’s per keer buit. Een advocaat had een opvallend betoog: zijn cliënt kan er niks aan doen, want is als Roma opgevoed met het idee dat misdaad mag. Dat zei de advocaat vrijdagochtend bij de rechtbank in Den Bosch, tijdens een voorbereidende zitting.