Er is in Nuenen een prentenboek gemaakt dat gaat over een transgender konijntje. Bij basisschool de Mijlpaal werd het 
 aangeboden.
Volledig scherm
Er is in Nuenen een prentenboek gemaakt dat gaat over een transgender konijntje. Bij basisschool de Mijlpaal werd het aangeboden. © DCI media

Karlijn, een konijn in een caviavacht

NUENEN - Alle Nuenense basisscholen kregen gisteren het prentenboek ‘Karlijn, het konijn in een caviavacht’ cadeau van de gemeente.

Het eerste exemplaar werd overhandigd aan directeur Marianne Boschman van De Mijlpaal, daar ging de dochter van de schrijfster Patricia van Laerhoven naar school en leerde ze ‘op het schoolplein’ Karen Claassen kennen. Claassen is de illustrator van het prentenboekje met het transgenderkonijntje Karlijn in de hoofdrol.

Namens de gemeente was wethouder Ralf Stultiëns aanwezig. Hij nam het initiatief voor het schenken van de prentenboekjes. ,,Ik zag de uitnodiging voor de presentatie van het boekje en die maakte me nieuwsgierig, want het onderwerp interesseert me en ik zag de waarde van het verhaal voor kinderen.” Stultiëns is Patricia gaan volgen en heeft vervolgens het initiatief genomen om het boekje aan alle basisscholen cadeau te doen. ,,Omdat ik vind dat ze dit in bezit moeten hebben. Als gemeente zijn we trots dat we op deze manier een steentje bijdragen aan de zichtbaarheid en acceptatie van transgenders. Mijn zoontje is vijf en ik ga het aan hem voorlezen. Ik ben benieuwd hoe hij het ervaart en of hij er vragen over heeft.”

Normaal

Schooldirecteur Boschman is vereerd het eerste boekje te krijgen. ,,We zien dit bij kinderen voorkomen. Juist in de basisschoolleeftijd. Als je er zelf gewoon over doet wordt het als heel normaal ervaren. Ik ga het boekje zeker promoten binnen het schoolbestuur.”

Het verhaal is ontstaan uit eigen ervaring van de schrijfster. Van Laerhoven: ,,Mijn man is een mooie vrouw geworden. Maar dat gebeurt niet zomaar. Uiteindelijk gaat het erom dat je mag en kan zijn wie je werkelijk bent. En dat je daarbij gesteund wordt door de mensen om je heen. Dat is wat ik heb geprobeerd te doen, haar het hele proces door steunen.”

Hoofdrol

,,De volwassenen om ons heen begrijpen wat er aan de hand is, maar om het aan kinderen uit te leggen, dat is wat anders. Hier dacht ik over na en ik kreeg, al voor de transitie begon, het idee van dit prentenboek”, vertelt Van Laerhoven. ,,Ik werkte al met Karen Claassen samen en heb haar mijn idee voorgelegd. Zij kwam met geweldige illustraties. En zo is het hele transitieproces van mijn man Koen naar mijn vrouw Kim vertaald naar een prentenboek voor kinderen met dieren in de hoofdrol.”

Illustrator Claassen voegde nog iets bijzonders toe aan de vormgeving, vertelt de auteur. ,,Linksonder elke bladzijde staat een klein figuurtje. Als je de bladzijden snel tussen duim en wijsvinger laat gaan, verandert het figuurtje van cavia naar konijn. De transitie is zo op een prachtige, subtiele manier weergegeven.”

Verpakking

Dat de boekjes op Valentijnsdag zijn uitgedeeld was niet zo gepland, maar een mooi toeval. Van Laerhoven: ,,Kim en ik hebben het samen gedaan. We wilden samen blijven. Of zoals zij dat zegt: ‘Onze relatie is belangrijker dan mijn verpakking’.”