Bloemen die kinderen van basisschool De Dassenburcht hebben gemaakt voor hun overleden juf.
Volledig scherm
Bloemen die kinderen van basisschool De Dassenburcht hebben gemaakt voor hun overleden juf. © René Manders/DCI Media

Kinderen kunnen niet naar uitvaart juf vanwege corona: ze maken bloemen en zijn zo toch dichtbij

NUENEN - Zondag overleed Lucia Geus, adjunct-directeur en leerkracht van basisschool De Dassenburcht in Nuenen. Vanwege het coronavirus mogen de schoolkinderen niet bij haar uitvaart zijn. Door het knutselen van bloemen zijn ze toch een beetje in de buurt.

De liefste wens van Lucia Geus was afscheid nemen samen met alle kinderen. Dat weet schooldirecteur Mariëtte Franssen zeker. ,,Voor Lucia waren de kinderen alles. Ze waren haar leven.” Zondag overleed Geus aan de gevolgen van kanker. Met een zee van bloemen zijn de kinderen toch een beetje bij juffrouw Lucia, als maandag haar uitvaart is.

Alle 390 kinderen van De Dassenburcht kregen een mooie bloem op papier thuis. Ze mogen hun creativiteit de vrije loop laten. Daarna sturen ze hun creatie terug naar school. Franssen: ,,We hebben er al heel veel terug. Die zijn prachtig gekleurd en versierd.” Woensdag waren er al zeker 100 binnen. ,,We willen alle bloemen eind deze week aan Jan geven, de partner van Lucia.”

‘Met kinderen was ze altijd op haar gemak’

Uiteindelijk wil Franssen nog een soort ceremonie voor Geus organiseren op school. Maar wanneer dat kan, weet niemand. Het coronavirus gooit alles in de war. Op dit moment mogen maximaal 30 mensen een uitvaart bezoeken.

Lucia Geus
Volledig scherm
Lucia Geus © De Dassenburcht Nuenen

Maar een afscheid zonder de kinderen, dat kan in het geval van Geus dus eigenlijk niet. Bij volwassenen keek ze de kat altijd even uit de boom, volgens Franssen, die negen jaar met haar samenwerkte. ,,Maar met kinderen was ze altijd meteen op haar gemak, heel fijn en makkelijk. Ze had zelf geen kinderen. In feite leefde ze voor haar werk. Niets was te gek. Als ik iets vroeg, was ze er altijd. Dat maakte haar heel geliefd, ook bij ouders.”

Tot het einde van vorig schooljaar stond Geus nog voor de klas. Dat deed ze twee dagen per week. De andere dagen gaf Heidy van Lanen les. Het idee van de bloemen, is van haar afkomstig. Maar Geus had het net zo goed zelf kunnen bedenken. ,,Ze was heel creatief”, zegt Franssen. ,,Ze zat te knippen en te plakken en te doen. Ze had hele leuke ideeën. Het creatieve in kinderen haalde ze omhoog.” Geus werd 66 jaar oud.