2J kringloopwinkel in tijdelijk pand aan Kapelstraat
Volledig scherm
2J kringloopwinkel in tijdelijk pand aan Kapelstraat © Margot van den Boer

Kringloopwinkel Heeze vecht zich door coronacrisis heen

HEEZE - Eerst kregen ze te maken met brand en nu zorgt het coronavirus voor problemen. Kringloopwinkel 2J doet er alles aan het hoofd boven water te houden.

Begin januari woedde in kringloopwinkel 2J aan de Emmerikstraat in Heeze een flinke brand. Na ontruimen, poetsen en doorgaan op een andere locatie, stak het coronavirus de kop op. Jessica Verpaalen, samen met partner Jean Paul Vos, de eigenaren van 2J: „Na de brand hebben we keihard gewerkt om de winkel leeg te halen. Eigenlijk waren alleen de stellingkasten nog bruikbaar. In die tijd hebben we voor m’n gevoel alleen maar staan schoonmaken en opruimen. Familie, maar ook vrienden en zelfs klanten hebben ons geholpen. We kregen van alle kanten steun.”

Toch heeft Jessica ook haar minder goede momenten: „Het ergste was het leeghalen van het oude pand. Daar moet ik nog veel aan terugdenken. Het was echt verschrikkelijk!”

Vrij snel kreeg het stel een nieuw onderkomen. „De huurbaas heeft een ander pand voor ons geregeld. Na drie weken openden we hier aan de Kapelstraat 3. We hadden meteen flinke aanloop. Ook mensen die ons nog niet kenden liepen binnen.”

Boeken, puzzels en spelletjes

En toen volgde het coronavirus. „Tja, dat was weer een flinke klap. De aanloop is ineens veel minder omdat geadviseerd wordt om zo min mogelijk naar buiten te gaan. We missen de mensen die gewoon even komen snuffelen. Gelukkig verkopen we ook via Marktplaats.”

De aankopen passen zich aan. „In deze tijd van corona, wordt veel gelezen. We hebben een flinke hoek met boeken voor jong en oud. Maar ook legpuzzels en andere spelletjes zijn bij ons aanwezig.”

Jessica Verpaalen is en blijft positief. „Deze zomer bestaan we zes jaar; we openden in 2014. Het is altijd aanpakken geweest, maar het ging goed en ik hoop dat we ook deze crisis doorstaan. Ik houd ervan om met klanten te kletsen. En het is elke keer weer een verrassing wat er aan materiaal binnenkomt wat we kunnen verkopen. Veel spullen worden gebracht maar we halen ook overtollige spullen op.”

Flinke verhuizing

De locatie aan de Kapelstraat is tijdelijk. „Wanneer we terug kunnen naar ons oude pand weten we nog niet. De winkel die we huren, moet eerst nog opgeknapt worden. Daarna zal dat ook wel weer een flinke verhuizing zijn. Want we hopen dat we dan echt wat mee terug kunnen nemen. Niet eerst alles sorteren wat nog bruikbaar is; of alles roetvrij schoonmaken om van voren af aan te beginnen. Of dat dit jaar nog gaat lukken? Dat zal van de voortgang van het opknappen van de winkel aan de Emmerikstraat afhangen.”

Jessica Verpaalen en Jean-Paul Vos eerder dit jaar bij de uitgebrande kringloopwinkel aan de Emmerikstraat.
Volledig scherm
Jessica Verpaalen en Jean-Paul Vos eerder dit jaar bij de uitgebrande kringloopwinkel aan de Emmerikstraat. © Bert Jansen