Volledig scherm
Kunstenares Margriet Bierens vond weer inspiratie in de Baron z'n Hof bij het Geldropse kasteel. © Fotopersburo van de Meulenhof bv

Kunstenares Margriet Bierens uit Geldrop vond tussen de margrietjes inspiratie

GELDROP - Zoals dat weleens gaat in het leven van een kunstenaar, belandde Margriet Bierens (74) uit Geldrop twee jaar geleden in een inspiratieloze periode. Een rottijd. Maar in de Baron z'n Hof bij het Geldropse kasteel raakte ze weer geïnspireerd. Een expositie in diezelfde Hof is het resultaat.

Het is natuurlijk wel een avontuur: exposeren in de buitenlucht. Aanstaande zondag en maandag is het zo ver. Beide pinksterdagen tussen 13.00 en 16.30 uur kan het publiek naar haar werk komen kijken. Het zal ook te koop zijn. Ondertussen nemen de zenuwen wel toe. ,,Ik kijk zo'n beetje ieder uur naar de weerberichten", bekent Margriet Bierens. ,,Want het zijn nog aquarellen ook. Die kunnen natuurlijk helemaal geen regen hebben."

Rozen

Margriet Bierens vertelt over haar leven dat bepaald niet alledaags verliep en evenmin over rozen ging. Ze had na de middelbare school een kunstopleiding kunnen volgen. De moeder van een vriendin wilde die wel betalen, omdat haar ouders het niet konden. Maar Margriet Bierens wees het aanbod af. Ze voelde zich er ongemakkelijk mee. Na een baan bij Philips ging de 20-jarige Margriet de liefde achterna naar Perzië (het huidige Iran). Daar overleefde ze ternauwernood tyfus en uiteindelijk reisde ze moederziel alleen met de trein weer naar huis in Eindhoven. Toen ontmoette ze haar eerste echtgenoot. Vier kinderen kwamen er. ,,En ik leidde een gewoon leven", stelt Bierens vast.

Eigen weg

Maar tegen de tijd dat de jongste naar de middelbare school ging, kroop het bloed waar het niet gaan kon. ,,Ik ben als kunstenares geboren", zegt ze, ,,de creativiteit sloeg toe. Ik moest me uiten." Een en ander leidde er toe dat ze haar eigen weg ging. Ze ging kunstcursussen, -reizen en opleidingen volgen. Een korte relatie met een man was er ook en daaruit werd dochter Grietje geboren. Een lief en artistiek meisje met down. Dertig is ze inmiddels en moeder en dochter wonen nog steeds samen.

Margriet is altijd blijven schilderen. ,,Ik moet wel", zegt ze, ,,anders word ik ziek". Ze maakte series schilderijen in Parijs, met waterlelies, met vlinders en exposeerde met regelmaat, zei het op bescheiden schaal.

Appelboom

En toen was het ineens weg, de inspiratie. ,,Dat was verschrikkelijk. Ik voelde me steeds slechter. Als je schildert kan je vergeten. Maar ik dacht echt dat ik het verleerd was. Dat ik alles kwijt was." Zo'n anderhalf jaar duurde die periode en toen hervond ze zichzelf in de Baron z'n Hof. ,,Die kleuren, het deed iets met mij." Ze nestelde zich onder de appelboom (Margriet tussen de margrietjes, zegt ze zelf) en sloeg aan het aquarelleren. ,,Ik werd onderdeel van de tuin", zegt ze.

Tentdoek

Zo’n 25 werken maakte Margriet Bierens in de lange, hete zomer van 2018. Het grootste deel is zondag en maandag te zien. Misschien onder een tentdoek, want dat is toch maar voor alle zekerheid geregeld. Zondag om 14.30 uur opent cultuurwethouder Rob van Otterdijk de expositie.

Volledig scherm
Een van de aquarellen die Margriet Bierens in de Baron z'n Hof maakte © Margriet Bierens