Volledig scherm
PREMIUM
Dirck Smits van Oyen voor landgoed Soeterbeek. © FotoMeulenhof

Landgoed Soeterbeek in Nuenen blijft nog een beetje mysterieus

NUENEN - Landgoed Soeterbeek in Nuenen, met het landhuis waar oud-burgemeester Jan Smits van Oyen woonde, gaat na een ingrijpende restauratie vaker open voor publiek.

Voor de buurt en voorbijgangers was Buitenplaats Soeterbeek in het Dommeldal tot dusver vooral een mysterie. Vanaf 1835 is het landgoed nagenoeg onafgebroken bezit van de adellijke familie Smits van Oyen. Oud-burgemeester Jan Smits van Oyen van Nuenen herbouwde het huidige landhuis in 1938 nadat het oude pand door brand was verwoest. Zijn zoon Jan die eveneens burgemeester van Nuenen werd, woonde er vanaf 1962 tot zijn plotselinge dood in 1977.

  1. De productieve jaren van Van Gogh in Nuenen
    PREMIUM
    Video

    De productie­ve jaren van Van Gogh in Nuenen

    EINDHOVEN – Geboren in Zundert, leerling en student in Zevenbergen en Tilburg, brengt Vincent van Gogh zijn meest productieve tijd in Brabant door in Nuenen. Twee jaar werkt hij er, van december 1883 tot november 1885. Hij schildert en tekent er vooral wevers en boeren. Die zijn ook te zien op de tentoonstelling Van Goghs Intimi die vandaag, zaterdag, opent. Rond de opbouw van de grote expositie in het Noordbrabants Museum, maakten de drie Brabantse kranten een serie video’s.