Volledig scherm
Lizan Roefs gaat 500 kilometer fietsen in Malawi. © FotoMeulenhof

Lizan Roefs (51) uit Mierlo gaat kindhuwelijken de wereld uitfietsen

Lizan Roefs (51) uit Mierlo gaat in juni 2020 500 kilometer fietsen in Malawi om bij te dragen aan een betere toekomst voor meisjes in Afrika.

'Elke trap op het pedaal, elke kilometer, elke cent, is voor een rechtvaardigere wereld waarin meisjes hun eigen keuzes mogen maken", vertelt Lizan Roefs. ,,Omdat in Malawi meisjes nog steeds worden gedwongen om te trouwen, ga ik fietsen voor Cycle for Plan, om kindhuwelijken de wereld uit te fietsen."

Iedere twee seconden krijgt een jong meisje ergens in de wereld te horen  dat ze wordt uitgehuwelijkt. ,,Verschrikkelijk. Deze meisjes kunnen niet naar school en hebben veel te maken met huiselijk geweld. Zonder opleiding of de kans op een eigen inkomen zijn ze totaal afhankelijk van hun -meestal veel oudere - man en zijn familie. En deze meisjes krijgen baby's wanneer hun lichaam nog helemaal niet klaar is voor een zwangerschap en een bevalling. Hierdoor lopen ze grote gezondheidsrisico's."

Elk kind moet eigen keuzes kunnen maken

Reden voor Roefs om actie te ondernemen. ,,Mijn missie als eigenaresse van een gastouderbureau is om een kind alle mogelijkheden te bieden om zich optimaal te kunnen ontwikkelen. Daarnaast heb ik zelf drie kinderen. Zij krijgen alle kansen om in vrijheid op te groeien en hun eigen keuzes te maken, omdat ze nu eenmaal zijn geboren in Nederland en in goede omstandigheden leven. Dit gun ik ook andere kinderen in de wereld."

Nu haar kinderen de leeftijd bereikt hebben dat ze thuis voor een bepaalde periode gemist kan worden, wil Roefs ook buiten Nederland haar missie vormgeven. ,,Hiervoor zal ik flink gaan trappen, in Malawi, op onverharde wegen en door de bergen. Ik ga overnachten in tentenkampen. Er zal niet altijd stromend water en elektriciteit zijn. Maar dat heb ik er allemaal graag voor over. Ik besef terdege hoeveel geluk wij eigenlijk hebben dat we de vrijheid hebben om onze eigen keuzes te maken."

In juni 2020 zal Roefs in zeven dagen 500 kilometer afleggen in het Afrikaanse land. Ze is al begonnen met trainen. ,,Ik ga vaak de bossen in om te mountainbiken en werk hard aan mijn conditie." Haar doel is om minimaal 4000 euro sponsorgeld mee te nemen. ,,Hiervan komt 3000 euro ten goede aan projecten die ik bezoek tijdens de fietstocht. De resterende 1000 euro wordt gebruikt om een meisje en haar gemeenschap drie jaar te sponsoren. Dit meisje zal ik ook ontmoeten. Elke inleg is van harte welkom. De kosten voor de reis en het verblijf betaal ik natuurlijk zelf."